Állatkínzás

2023.05.15. 11:25

Majdnem elpusztult, úgy fejbe vágta: soha többé nem tarthat kutyát az állatkínzó nógrádi férfi

Polgári úton is jogerős döntés született az állatkínzó nógrádi férfi ügyében, aki kutyája bántalmazásáért korábban felfüggesztett szabadságvesztést kapott.

Nool

Az ütlegelés az ebnek különös szenvedést, nagyfokú fájdalmat okozott

Forrás: ugyeszseg.hu

Mint arról korábban beszámoltunk, a férfi ellen a Salgótarjáni Járási Ügyészség 2022 szeptemberében emelt vádat, amiért 2021. április 27. napján az otthonában tartott 1 éves keverék kan kutyáját egy éles eszközzel többször, indokolatlanul, olyan erővel fejen ütötte, hogy az állat koponyáján 5 cm hosszúságú és 2 cm mélységű vérző nyílt seb keletkezett. A bántalmazott kutya elszaladt gazdája elől, az egyik állatvédő alapítvány munkatársai találták meg és gondoskodtak a sürgős állatorvosi ellátásáról, gyógykezeléséről.

Az ütlegelés az ebnek különös szenvedést, nagyfokú fájdalmat okozott, valamint a vádlott által mért ütések alkalmasak voltak arra is, hogy az állat maradandó egészségkárosodását, végső soron pusztulását okozzák. A büntetőbíróság állatkínzás miatt 1 év 6 hónap börtönbüntetésre ítélte a férfit, melynek végrehajtását három év próbaidőre felfüggesztette - közölte portálunknak megküldött közleményében az ügyészség. 

Ezután az ügyészség, az állatok védelméről és kíméletéről szóló törvény értelmében, pert indított a férfi ellen, hogy örökre tiltsák el az állattartástól, mivel az állatok kíméletére és védelmére vonatkozó szabályokat olyan súlyosan megsértette, hogy emiatt alkalmatlan az ebtartásra.

Mint azt a közleményben írják, a Balassagyarmati Törvényszék megküldte az alperesnek a keresetlevelet, egyúttal felhívta, hogy 45 napon belül terjessze elő az alaki és érdemi védekezést tartalmazó írásbeli ellenkérelmét.

Mivel az alperes a megadott határidőn belül semmilyen nyilatkozatot, ellenkérelmet nem tett, a bíróság a polgári perrendtartásról szóló törvény alapján a kereseti kérelemnek megfelelően bírósági meghagyással végleges hatállyal eltiltotta az ebtartástól, valamint kötelezte 36 ezer forint eljárási illeték megfizetésére is.

A bírósági meghagyás ellen sem az ügyészség, sem az állatarttó férfi nem élt ellentmondással, így az jogerőre emelkedett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában