Megelőzés

2023.02.02. 11:18

Ismét akcióban a nógrádi unokázós csalók, egy nap alatt tíz bejelentés érkezett a rendőrökhöz

Salgótarjánban hat alkalommal, míg Balassagyarmaton négy esetben hívtak fel időseket a csalók és a régi „unokázós” trükkel próbálkoztak nagyobb összeget megszerezni tőlük.

Nool

A police.hu-n közzétett beszámoló szerint szerdán Nógrádban az „unokázós” csalók ismét több alkalommal kíséreltek meg idős emberektől pénzt kicsalni. Az elkövetők vezetékes telefonszámon hívták fel a kiszemelt áldozatokat és a korábbi esetekhez hasonlóan pénzt próbáltak meg kicsalni tőlük többnyire azzal az ürüggyel, miszerint közeli hozzátartozójukat – gyermeküket, unokájukat – letartóztatták és kiszabadításukhoz pénzre van szükség.

A rendőrségre február 1-jén összesen tíz esetben érkezett bejelentés „unokázós” csalással kapcsolatban, azonban a szépkorúak szemfülességének köszönhetően a csalók minden alkalommal, már a telefonbeszélgetés során lelepleződtek, így pénz átadására egyik esetben sem került sor.

Legutóbb egy karancslapujtői esetről számoltunk be:

Megelőzhető a csalás

A Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság kéri a lakosságot, hogy figyelmeztessék hozzátartozóikat, nehogy bűncselekmény áldozatává váljanak.

Felhívják a figyelmet, hogy az úgynevezett ”unokázós” csalások közös jellemzője, hogy a bűnözők telefonon hívnak fel idős embereket. A csaló a telefonban a kiszemelt áldozat hozzátartozójának (unokájának, gyermekének), vagy segítőjének (barátjának, ügyvédnek) adja ki magát, vagy azt mondja, hogy az ő megbízásából telefonál. Azt állítja, hogy az unoka (gyermek) valamilyen bajba került (például autóbalesetet szenvedett, tartozása van, vagy letartóztatták), és sürgősen pénzre van szüksége, akár a kiszabadításához is. Mivel közvetlen találkozáskor könnyen kiderülne, hogy nem ő az unoka, illetve őt nem is ismeri, ezért akadályoztatására hivatkozva valakit elküld a pénzért, esetleg ékszerekért.

A rendőrség tanácsai arra az esetre, ha valaki ilyen hívást kap:

  • Járjon utána, hogy valóban baj van-e: Tegye le a telefont, majd hívja vissza hozzátartozóját!
  • Tegyen fel ellenőrző kérdéseket: „Hogy hívnak? Mikor születtél? Mikor találkoztunk utoljára?”
  • Ne hagyja, hogy sürgessék, próbáljon nyugodt maradni!
  • Hivatalos személy nem kér pénzt: se rendőr, se mentő, se tűzoltó.
  • Ne adja meg adatait ismeretleneknek!
  • Ha felmerül, hogy bűncselekményt próbáltak meg elkövetni Ön vagy hozzátartozója sérelmére, hívja azonnal a 112-es segélyhívó számot!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában