Lángok

2023.04.14. 13:58

Az első negyedévben 65 lakást emésztett fel a tűz Nógrád vármegyében

A statisztikák szerint leggyakrabban idős emberek válnak a lakástüzek áldozatává. A megye területén keletkezett 65 tűzeset során öt embert kellett megmenteniük a tűzoltóknak, egy pedig meg is sérült.

Angyal Eszter

2023 első negyedévében összesen 65 lakástűzhöz riasztották a Nógrád vármegyei tűzoltókat – közölte hírportálunkhoz eljuttatott közleményében a Nógrád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője. Kapás Márton hozzátette, a káresetek során öt embert mentettek meg a tűzoltók és egy személy szenvedett sérüléseket. 

A statisztikák azt mutatják, hogy leggyakrabban idős emberek válnak a tüzek áldozatává, ezért különösen fontos az ő otthonaikat füstérzékelőkkel felszerelni

– húzta alá a szóvivő. 

A számadatok:

– Az első negyedévben keletkezett lakástüzek eloltásához összesen több mint 56 órára volt szükségük tűzoltóinknak, az égő épületekhez 104 tűzoltóautó vonult.  A három hónap alatt összesen 522 négyzetméternyi épített terület égett le, 7 alkalommal pedig gázpalackok nehezítették az oltást – tért ki a részletekre Kapás Márton.

A katasztrófavédelem megyei sajtósa hozzátette, az kiégett épületekben jellemzően nem volt füstérzékelő, pedig ezek a tűz keletkezésekor azonnal jeleznek, amikor még van idő cselekedni. Az első negyedévben történt lakástüzek keletkezési helyeit vizsgálva a szakemberek megállapították, hogy a lángok a legtöbb esetben – a lakástüzek közel 50 százalékában – a kéményben keletkeztek. A képzeletbeli lista második fokán a konyha áll, lentebb pedig a hálószoba és a nappali helyiségek. A legtöbb lakástűz nyílt láng használatára, valamilyen elektromos vagy fűtési hibára, illetve főzésre vagy dohányzásra vezethető vissza a katasztrófavédelem vizsgálatai szerint.

Salgótarjánban történt a legnagyobb tűzeset:

A év eddigi legnagyobb lakástüze a január 3-án, Salgótarjánban történt eset volt, melyről hírportálunkon is beszámoltunk. A megyeszékhely Kisfaludy Sándor útján egy 100 négyzetméter alapterületű ikerház tetőszerkezete égett, ahonnan a lángok egy 25 négyzetméteres lakóépületre is átterjedtek. 

A helyi hivatásos tűzoltóknak több mint négy órás megfeszített munkára volt szükségük a káreset felszámolásához. Az egységek a munkálatok során egy gázpalackot is kivittek az épületből.

– emlékeztet a történtekre a Nógrád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

– A lakástüzek megelőzése érdekében éljünk az ingyenes kéményseprés lehetőségével, emellett évente egyszer ellenőriztessük a fűtőeszközeinket is – javasolja Kapás Márton mindenkinek. Hozzátette, ha régebbi építésű ingatlanban lakunk, időközönként érdemes szakemberrel felülvizsgáltatni az otthonunk elektromos rendszerét is, valamint tanácsos a konyhába, a hálóba és a nappaliba füstérzékelőt felszerelni a plafonra.

A csendes gyilkos sem pihen:

Az első negyedévben 9 alkalommal avatkoztak be szén-monoxiddal kapcsolatos káreseteknél a Nógrád vármegyei tűzoltók és ebből 7 ember szenvedett valamilyen mértékű mérgezést. 

– Akkor keletkezik a gyilkos gáz, ha beltérben nyílt láng ég és az nem kap elegendő oxigént. A levegő-utánpótláshoz kevés, ha néha kinyitják az ablakot. Állandó és automatikus szellőzésre van szükség, az ablakokba légbevezetőt kell szerelni – tanácsolja a katasztrófavédelem megyei szóvivője.

Mivel a köznyelvben gyakran csak csendes gyilkosként emlegetett szén-monoxid színtelen és szagtalan, így könnyen áldozatává válhat bárki. Ennek a gáznak a jelenléte már alacsony koncentrációban is veszélyes lehet az emberek és az állatok szervezetére egyaránt. Mindenkinek érdemes tehát egy megbízható forrásból származó szén-monoxid-érzékelőt beszerezni otthonába, hiszen ez az eszköz akár életet is menthet. 

A szén-monoxid a második negyedév első napjaiban is felütötte már a fejét megyénkben. Ahogy arról korábbi cikkünkben írtunk, egy pásztói lakás levegőjébe ömlött a gyilkos gáz, szerencsére az ott élő idős házaspár időben kimenekült a Hősök utcai ingatlanból. Mind kiderült, a meghibásodott tűzhelyből dőlt a gáz a ház levegőjébe.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában