Lánglovagok

2023.03.20. 17:28

Szituációs gyakorlatokon vesznek részt a nógrádi tűzoltók

Tűzoltókkal találkozhatnak a napokban a megyeszékhelyen a lakosok.

Nagy Orsolya

Szűkebb hazánk tűzoltói ugyanis szituációs begyakorló gyakorlaton vesznek részt a héten. Ma reggel, a salgótarjáni garzonházban kezdték meg salgótarjáni hivatásos tűzoltók a szituációs gyakorlatot, amelyek egészen szerdáig tartanak majd. Ezen felül a pásztói lánglovagok is gyakorlatoznak a napokban.

Kapás Márton, a Nógrád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője elmondta, hogy a feltételezés szerint, a salgótarjáni garzonház második számú épületének hetedik emeletén a kettes számú lakásban az elektromos melegítő meghibásodott, ennek következtében kigyulladt és a tűz átterjedt a berendezési tárgyakra is. A lakók a lakást elhagyták. A beépített tűzjelző rendszer a műveletirányítás felé jelezte a tüzet, amelyet a portaszolgálat jóváhagyott. A tűz veszélyeztette a felette lévő lakásokat is. A tüzet a beépített tűzjelzőn kívül több lakó és a portaszolgálat is jelezte a 112-es hívószámon.

– A gyakorlat során a tüzet villogó piros, a füstöt pedig villogó kék fényekkel imitálták. A beavatkozó állomány bevetési védőruhában, valamint a füsttel telített helyiségekben teljes légzésvédelem mellett kezdte meg az állítólagos káreset felszámolását. A lángokat az épületen belül több vízsugárral fékezték meg a tűzoltók. Az oltási munkálatokkal párhuzamosan pedig a mentési csoportot alkotó tűzoltók átvizsgálták a veszélyeztetett szinteket, valamint magatehetetlen és sérült emberek után kutattak – közölte Kapás Márton.

Hozzátette: a gyakorlat több mint egy órás volt, amelyet követően a tapasztalataikat is megosztották egymással a beavatkozók.

A sajtószóvivő arra is kitért, hogy a gyakorlat célja a középmagas és magas épületekben keletkezett tüzek oltási taktikájának gyakorlása volt. Mint mondta, a feltételezett feladatok megoldása által egy éles helyzetben is még jobban helyt állnak a tűzoltók legyen szó akár egy műszaki mentésről, vagy tűzoltásról.

A lánglovagok következő gyakorlata március 28-án, kedden lesz Balassagyarmaton a munkásszállóban.

Több mint 20 évvel ezelőtt sajnos nem csak gyakorlatoztak a tűzoltók Salgótarján „felhőkarcolóiban”. Negyvennyolc tűzoltónak másfél órába telt eloltani a lángokat, a pusztításnak egy halálos áldozata volt. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában