Tűzeset

2023.01.25. 06:50

Tragikus évforduló: háromszáz embert menekítettek ki a lángoló garzonházból

Éppen húsz éve, 2003. január 25-én este tűz keletkezett a salgótarjáni „garzonban”, a toronyház harmadik emeletén. Negyvennyolc tűzoltónak másfél órába telt eloltani a lángokat, a pusztításnak egy halálos áldozata volt.

Sz. R.

2003. január 25-én, este 8 óra előtt két perccel érkezett riasztás a salgótarjáni tűzoltókhoz

Forrás: a Nógrád Megyei Hírlap archívuma

Szomorú évforduló van ma: éppen húsz éve, 2003. január 25-én 19:58-kor riasztották a belvárosi tornyokhoz a salgótarjáni tűzoltókat, akik három perc alatt négy autóval érkeztek a helyszínre. A helyzet veszélyességét látva a legmagasabb, vagyis ötös szintű riasztást rendeltek el.

Rövid időn belül további kilenc tűzoltóautóval segítették a lángok megfékezését. A tűz a harmadik szinten kezdődött, és rövid időn belül a második, illetve a negyedik emeletre is átterjedt. Negyvennyolc tűzoltónak másfél óra leforgása alatt sikerült eloltania a lángokat.

Gyorsan terjedtek a harmadik emelete keletkezett lángok. A lakók hangulata leírhatatlan volt 
Forrás: Nógrád Megyei Hírlap, 2003 január 27-ei lapszám

Egy lakás teljesen kiégett, míg több lakhatatlanná vált. Az egyetlen lépcsőházból álló, úgynevezett pontházból háromszáz embert menekítettek ki. A kiégett lakás fölötti hat emelet – bár nem gyulladt ki – a füst miatt egy időre lakhatatlanná vált.  Lapunk korábbi munkatársa a helyszínről tudósítva úgy fogalmazott: a toronyház akkori hangulata szinte leírhatatlan volt. A rémület és a döbbenet váltakozva játszadozott az arcokon.

Azonnal elindult a szóbeszéd

A lakók közül többen robbanást hallottak, majd mire a folyosóra értek, már ellepte a füst a helyiséget. A tudósításban az áll: a harmadik emelet egyik lakásából az ott lakó idős férfi kiugrott az ablakon. Egy éppen az édesanyjánál vendégeskedő fiatalember hívta telefonon a tűzoltókat, majd a mentőket.

A korabeli cikk így folytatódik: „A lakók persze szombat éjjel tudtak is mindent, meg nem is. A megfelelő szakértői vizsgálat hiányában csak a szájhagyományra hagyatkozhattunk. Többen tudni vélték, hogy az idős férfi menekülés céljából választotta az ablakot. Egy szemtanú szerint a lakó meztelen volt, mikor az ablakon kilépett. Szintén meg nem erősített információ, hogy a tűz az ő lakásából indult. A fölötte lévő emeleten lakók viszont biztosak abban, hogy a robbanás vetette ki a tragédia áldozatát az ablakon.”

Menekülni próbált az idős áldozat

Kaszás Ottó rendőr őrnagy, a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság akkori szóvivője az eset kapcsán később úgy nyilatkozott: a szemközti ház egyik lakója szerint a férfi teljesen meztelenül megpróbált a lángoló lakás erkélyéről a szomszédos lakás erkélyére átmászni. A súlyos égési sérüléseket szenvedett idős ember egy ideig meg tudott kapaszkodni az égő lakás erkélyének korlátjában, majd elengedte azt és a földre zuhant.

A megyei napilap úgy értesült, hogy a tűz a férfi lakásának konyhafülkéjében keletkezett, elzárva a bejáraton való kijutást. Szabó János, a katasztrófavédelem sajtószóvivője szerint a konyhában volt egy PB-gázpalackkal működő tűzhely, ráadásul a férfi az áramszolgáltatásból ki volt zárva, és több petróleumlámpát is találtak a törmelék alatt. A szóvivő hozzátette: nyílt láng okozhatta a tüzet.

Az idős férfit a zuhanás után életveszélyes állapotban szállították kórházba. Másod- és harmadfokú égési sérülések borították a testét, ráadásul súlyos töréseket is szenvedett. Háromnegyed tízkor érkezett az információ, miszerint a szerencsétlenül járt lakó belehalt sérüléseibe.

A sportcsarnokban szállásolták el a lakókat

Hat lakót enyhe füstmérgezéssel szállítottak kórházba a toronyházi tűzeset helyszínéről. A sérült lakásokból ötven lakónak a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság a városi sportcsarnokban biztosított ideiglenes szállást. Az akkori polgármester, Puszta Béla telefonon intézkedett a rászorulók ellátásáról. A lehetőséggel mindössze tizenhármán éltek, ők a sportlétesítmény öltözőiben lettek elszállásolva. A többi lakó a rokonainál és ismerőseinél húzta meg magát.

Éjfélkor még folytak az utómunkálatok és az épület szellőztetése. Másnap reggel nyolc órakor visszatérhettek otthonukba azok az emberek, akik a sportcsarnokban éjszakáztak. Öt lakás vált teljesen lakhatatlanná, további harminc pedig felújításra szorult. Az ügyet a tűzoltóság és a rendőrség is államigazgatási eljárásban vizsgálta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában