Alkotók

2022.12.13. 19:59

Nógrádi rendőrök műveiből nyitottak kiállítást Salgótarjánban

Kézműves-foglalkozásból nőtte ki magát az a kiállítás, amit hagyományosan már több éve minden de­cemberben megrendeznek a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányságon.

Gulyás Edina

Salgótarján, Berényi József, Lempochnerné Babinszky Zsuzsanna és Lucza Zsolt kiállítása

Forrás: Nool.hu

Fotó: Hegedűs Márk, Nógrád Megyei Hírlap

Idén sem volt ez másként, a megye területén dolgozó egyenruhások által készült festményekből, fotókból, hajómodellekből, karácsonyi dekorációkból álló tárlat díszíti a kapitányság épületét.

Különféle technikával készült festmények, aprólékos gonddal megalkotott hajómodellek, gobelinmunkák, fényképek, a népviselet motívumait magukon viselő ruhaneműk és lopótökből kialakított, gyönyörűen díszített lámpák is megcsodálhatók azon a tárlaton, amit idén is megrendeztek a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányságon. A különleges kiállításon a megyében dolgozó egyenruhások azon munkáit mutatják be évről évre, amit szabadidejükben, saját kedvtelésükre készítenek. 

– Az ünnepélyes megnyitón, amit december elején tartottunk meg a kapitányság épületében, a munkatársakból verbuválódott Blue Blood Brothers zenekar szolgáltatta a jókedvet, Béresné Rubint Anna Mária rendőr őrnagy versei pedig meghitt hangulatot varázsoltak – fogalmazott Tamás-Kovács Andrea referens. 

Lempochnerné Babinszky Zsuzsanna  Megyei rendőrök művészeti kiállítása. 20221213 Hegedűs Márk NMH
Salgótarján. Lempochnerné Babinszky Zsuzsanna műveivel
Fotós: Hegedűs Márk, Nógrád Megyei Hírlap / Forrás: Nool.hu


Mint mondta, a kiállítás ötlete egy kézműves-foglalkozásból nőtte ki magát, amit még a járvány előtt rendszeresen megtartottak a főkapitányság dolgozói, munkaidő után. Ott különféle technikákkal ismerkedhettek azok, akik kedvet éreztek kipróbálni a papírfonást, a festést, vagy éppen a harisnyavirág-készítést. Kezdetben az alkalmakon készített alkotásokból szervezték meg a tárlatot, azonban ma már a kapitányságok munkatársainak azon munkáit mutatják be, amit szabadidejükben készítenek. 

Lempochnerné Babinszky Zsuzsanna, rendvédelmi igazgatási alkalmazott olajtechnikával készült alkotásait is megcsodálhatják a nézelődők. Mint mondta, mindig is szeretett rajzolni és festeni, főleg a színek varázsolták el. Három évvel ezelőtt vett részt először a ceredi festőtáborban, azóta ha ideje engedi, rendszeresen ecsetet ragad és papírra veti azokat a témákat, amik megragadják a képzeletét. 

– Dr. Noskó Zsolt kollégám példáját követve döntöttem úgy, hogy kipróbálom magam a festészetben. Bízom abban, hogy még sokáig lesz alkalmam gyakorolni ezt a tevékenységet – hangsúlyozta Zsuzsanna. 

Lucza Zsolt őrnagy, a Pásztói Rendőrkapitányság munkatársa szabadidejében szeret kirándulni. Ezekre az alkalmakra fényképezőgépét is magával viszi, és megörökíti Nógrád megye, a Mátra csodálatos tájait. Ahogy tavaly, úgy idén is elküldte fotóit a 365 Magyarország fotópályázatra, a legjobbnak ítélt munkája bekerült egy albumba. Ezt láthatjuk a tárlaton. 

Lucza Zsolt őrnagy
Lucza Zsolt őrnagy a kirándulásokra mindig magával viszi a fényképezőgépét is 
Forrás: Beküldött fotó

– A családban többek is tehetségesek a képzőművészet területén, ennek köszönhetően döntöttem úgy, hogy ecsetet ragadok – közölte Berényi József alezredes, hozzátéve: – Akvarelltechnikával készülnek a munkáim, elsősorban személyes élményeket dolgozok fel, fotók alapján. A feleségem az, aki a leginkább inspirál, de ő a legnagyobb kritikusom is. 

Koncsek Zoltán rendőr alezredes aprólékos munkával kidolgozott vitorláshajó-makettjei is megcsodálhatók a tárlaton. Mint mondta, egy-egy darab mintegy másfél évig készül. Az alkotás teljes koncentrációt kíván, ami kiválóan alkalmas a napi munkával járó stressz és a mindennapi gondok levezetésére. Koncsek Zoltán a maketteken kívül csodálatos töklámpákat is készít, amelyekből az elmúlt években közel hatvan darabot alkotott és ajándékozott el. A szükséges alapanyagot is otthon, a saját kertjében termeszti. 

A kiállítást január 5-ig, előzetes egyeztetés alapján, bárki megtekintheti a főkapitányság épületében. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában