Menekültek

2022.11.24. 08:53

Parassapusztánál kaptak el a rendőrök 2 román embercsempészt és 13 migránst

Magyar-szlovák közös szolgálat során fogták el a rendőrök a 2 embercsempészt és a 13 illegális migránst.

Nool

Forrás: police.hu

– A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai a parassapusztai határátkelőhelyen november 22-én 8 óra 45 perckor, magyar-szlovák közös szolgálatuk ellátása során észlelték, hogy egy lengyel hatósági jelzéssel ellátott gépjárműből több személy kiugrott és Szlovákia területére szaladt – tájékoztatta a Nool.hu-t Tamás-Kovács Andrea.

A sajtóreferens hozzátette, hogy a rendőrök azonnal intézkedés alá vonták a gépjárművet, aminek a vezetőfülkéjében a 29 éves román vezetőn kívül egy 18 éves, szintén román állampolgár tartózkodott. Miután átvizsgálták a kocsit, kiderült, hogy annak hátsó üléssorai ki vannak szedve, így azzal a két férfi a járműben feltételezhetően illegális migránsokat szállított.

migránsok 2022.11.22.
Kiszedték a hátsó üléseket, hogy elférjenek ott a migránsok
Forrás: police.hu

– A lengyel gépjárműből Szlovákia területére átszaladt 13 fő szír migránst a szlovák hatóság tagjai Nyitra területén elfogták és visszatartották, majd őket a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság beosztottjai részére átadták. A külföldiek sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően igazolni nem tudták, ezért őket meghallgatásukat követően a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték az ideiglenes biztonsági határzárhoz – mondta Tamás-Kovács Andrea.

Komoly büntetésre számíthatnak

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A bűncselekmény szervezője vagy irányítója tíz évtől húsz évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható.

Mint megtudtuk, a rendőrök a két román állampolgárságú férfit szintén elfogták, előállították a megyei főkapitányságra és embercsempészés bűntett megalapozott gyanúja miatt kihallgatták őket. Ezt követően őrizetbe vették és előterjesztést tettek az ügyészségen letartóztatásuk indítványozására. A zsaruk ezt követően a bűncselekmény elkövetéséhez használt kocsikat lefoglalták.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában