Fűtési szezon

2022.11.14. 16:17

Kigyulladt egy ház kéménye Salgótarjánban – nem sokon múlott a tragédia

Számos veszélyt rejt magában a fűtési szezon, könnyen tragédiát okozhat például egy rossz kémény is. Vasárnap este a Csokonai útra kellett rohanniuk a tűzoltóknak.

Nool

Forrás: Nool

Fotó: Hüvösi Csaba

Kigyulladt a lerakódott korom vasárnap este egy Csokonai úti családi ház kéményében, Salgótarjánban – derült ki a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közleményéből. A helyszínre a megyeszékhely hivatásos tűzoltói rohantak, akik miután gyorsan eltávolították a kéményből az izzó részeket, felhívták a lakók figyelmét, hogy ne használják az égéstermék-elvezetőt addig, amíg azt kéményseprő nem vizsgálta át. A lánglovagok gyorsan a helyszínre értek és szakszerűen beavatkoztak, csupán ennek köszönhető, hogy sem személyi sérülés, sem komolyabb kiterjedésű lakástűz nem történt.

A tüzelő- és fűtőberendezések rendszeres ellenőrzése elengedhetetlen!

A szakemberek szerint a legbiztonságosabb, ha úgy vágunk neki a fűtési szezonnak, hogy előtte egy szakember ellenőrizte a fűtőeszközünket, és egy kéményseprő megvizsgálta a kéményünket. Habár már javában tart a fűtési szezon, még most sincs késő, hogy hozzáértő nézze át a berendezésünket – így megelőzve egy-egy esetleges tragédiát. A kéményseprés magánszemélyek részére ugyanis ingyenes, viszont a családi házakhoz előzetes időpont-egyeztetést követően megy ki a kéményseprő. Ezt a https://kemenysepres.katasztrofavedelem.hu/ weboldalon, vagy a 1818-as hívószámon a 9-es és 1-es menüpontot kiválasztva lehet megtenni.

A szén-monoxid is veszélyes lehet!

Ahogy arról korábbi cikkünkben is beszámoltunk, a katasztrófavédelem szakemberei arra is felhívják a figyelmet, hogy hibás vagy szabálytalan kémény működtetése esetén a kéménytűz mellett szén-monoxid-mérgezés is bekövetkezhet. Ez utóbbi megelőzhető egy jól működő szén-monoxid-érzékelő berendezés használatával, a tűzoltók azonban mindenkinek azt javasolják, hogy kizárólag jó minőségű, a katasztrófavédelem által jóváhagyott jelzőkészüléket vásároljanak.

Soha ne dobáljunk szemetet a kályhába!

A katasztrófavédelem Nógrád megyei szóvivője a fűtési szezon kapcsán korábban arra is felhívta olvasóink figyelmét , hogy mennyire veszélyes és káros is szeméttel fűteni. Ahogy arról korábbi cikkünkben beszámoltunk, sokan vannak ugyanis, akik költségcsökkentés céljából többnyire háztartási hulladékkal fűtik fel otthonukat. 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában