Veszély

2022.10.27. 06:50

Felhívják a nógrádi lakosság figyelmét: veszélyes és káros is szeméttel fűteni!

Költségcsökkentés céljából sokan fűtik fel otthonukat többnyire háztartási hulladékkal, amely azonban nagyon kockázatos, hiszen nem csak az egészségre ártalmas, de jelentős mértékben járul hozzá a levegő minőségének romlásához is.

Nagy Orsolya

Csak papírhulladék és veszélyesnek nem minősülő kezeletlen, száraz fahulladék égethető el, háztartási hulladék nem

Forrás: MW | Illusztráció

Életveszélyes és környezetszennyező is, ha valaki hulladékkal melegíti fel otthonát, ennek ellenére sokan mégis azzal fűtenek, hogy spóroljanak, főleg a mostani helyzetben, amikor elszabadultak az energiaárak. A fűtési szezon pedig október 15-én hivatalosan is elkezdődött.

Kapás Márton, a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője elmondta, hogy a szilárd tüzelésű fűtőberendezésekben kizárólag a gyártó által előírt anyagot szabad elégetni. Fával való tüzelés esetén csak papírhulladék és veszélyesnek nem minősülő kezeletlen, száraz fahulladék égethető el, háztartási hulladék nem.

– Attól, hogy egy anyag éghető, nem biztos, hogy tüzelőként is alkalmazható, mivel a fűtőértéke nem feltétlenül megfelelő. Ha mégis szemetet égetnénk, amellett, hogy a tüzelőberendezés idő előtti tönkremenetelét okozhatja, a biztonságos működés feltételeinek romlását is eredményezheti. A szén-monoxid mellett pedig egyéb, igen mérgező gázok, gőzök keletkezéséhez is vezethet, amelyek veszélyt jelenthetnek az adott háztartásban élőkre – közölte Kapás Márton.

Hozzátette: ezek a gázok fokozzák a kéményben a kátrány és a korom lerakódását is. Ez pedig további veszélyeket hordozhat magában, hiszen a kémény belső falára így lerakódó anyagok fűtéskor izzani kezdhetnek és meggyulladhat. Ezáltal könnyen a lángok martalékává válhat egy otthon.

Kapás Márton felhívta továbbá a figyelmet: a fűtőkészülék közelében ne legyen éghető anyag felhalmozva, mert nagyon könnyen kigyulladhat. Ezen túlmenően fontos a kémények állapotának rendszeres ellenőrzése és tisztítása is.

Varga Tamás környezetmérnök, salgótarjáni biológia, földrajz és környezettan szakos középiskolai tanár korábban úgy fogalmazott, hogy a szeméttel való fűtés valóban káros a környezetre, amely következtében a légszennyezettség is meghaladhatja a határértéket. Ez pedig már ártalmas az ember egészségére. Salgótarján és környékén sajnos gyakran van szmog a hideg időszakban, ugyanis a település földrajzi fekvése is kedvez a kialakulásának. Gyakran beszorul a levegő a völgybe.

A Nógrád Megyei Kormányhivatal kifejtette: hazánkban a kis méretű szállópor levegőbe jutásának mintegy nyolcvan százalékáért a fűtés a felelős. A poron megtapadó mérgező anyagok a szervezetünkbe kerülve akár a tüdőt is károsíthatják.

A szakemberek és a kormányhivatal is azt tanácsolja a lakosoknak, hogy amennyiben lehetőségük van rá, válasszanak környezetbarát fűtési módot.

Az Agrárminisztérium által elindított Fűts okosan! elnevezésű kampány is arra hívja fel a figyelmet, hogy a légszennyezettség az egyik legjelentősebb kockázati tényező az egészségre. Éppen ezért indult el a kezdeményezés, amelynek célja a levegő minőségének a javítása, valamint a szennyező anyagok kibocsátásának a csökkentése és az emberek tájékoztatása arról, hogyan melegíthetik fel otthonukat úgy, hogy az a környezetre se legyen olyan káros, de mérsékeljék az energiaköltségüket is.

Életet is követelt már a tűz
Több alkalommal is okozott már lakástüzet szűkebb hazánkban a felhalmozott hulladék, vagy a fűtőberendezés helytelen használata. Idén már több mint 170 lakástűz volt Nógrád megyében, amely során kilencen sérültek meg, és két ember életét is vesztette.
Télen például Salgótarjánban, a Játszó úton egy lakásban asztal, kanapé és felhalmozott szemét égett. Akkor egy eszméletlen embert is kivittek a házból a városi tűzoltók, akit a mentők kórházba szállítottak.
A közelmúltban pedig szintén a megyeszékhelyen, a Rákóczi úton volt tűz egy családi házban. Az eset során mintegy 16 négyzetméteren égett a födém és a gerendák. A tulajdonos portálunknak elmondta, hogy a tüzet vélhetően a fűtőberendezés meghibásodása okozta, amelyet végül a lánglovagoknak sikerült megfékezni, így a ház nem vált lakhatatlanná.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában