Ítélet

2022.10.04. 13:56

Nyolc évet kapott első fokon az emberkereskedelemmel vádolt dél-nógrádi férfi

Nyolc évnyi, fegyházban letöltendő szabadságvesztésre ítélte nemrégiben a Balassagyarmati Törvényszék azt a dél-nógrádi illetékességű férfit, akit az ügyészség emberkereskedelem és pénzmosás bűntetteivel gyanúsított meg. A fellebbezések miatt az ítélet még nem jogerős.

Hegedűs Henrik

Két ember haláláért felel az ítélet szerint, élete végéig rács mögött maradhat a férfi

Forrás: Nool.hu

Fotó: Pexels

Korábban beszámoltunk már arról, hogy a vádirat tanúsága szerint az egyik dél-nógrádi településen élő fiatal férfi még négy évvel ezelőtt, a szomszédos Heves megyében, Hatvan körzetében lakó két nőt munkalehetőség ígéretével kicsábított a németországi Lipcse városába, ahol prostitúcióra kényszerítette őket, illetve több alkalommal bántalmazta és személyi szabadságuktól is megfosztotta a sértetteket. 

A prostitúcióra kényszerítés által komoly jövedelemhez jutott, de a megszerzett pénzt magának tartotta fenn, az eredeti ígéreteivel ellentétben a hölgyeknek egyetlen centet sem juttatott. A vádirat azt is megemlítette, hogy előfordult, egyetlen nap leforgása alatt akár ezer eurót is megkerestek tevékenységükkel az asszonyok.

A törvényszéken Lászlóné dr. Verebélyi Edina bírónő több tárgyalási napon hallgatta meg a vádlottat és a tanúkat, továbbá a vallomások által egyre inkább körvonalazódott a cselekmények folyamata, ugyanakkor a tettes végig tagadta, hogy bármilyen bűncselekményt elkövetett volna.

Az ítélethirdetés előtti utolsó alkalommal hangzottak el a perbeszédek. A Nógrád Megyei Főügyészség képviselője megalapozottnak állapította meg a vádiratban foglaltakat, közölve, hogy az emberkereskedelem és a pénzmosás halmazati büntetési tétele öt és tizenöt év között van, de mivel a súlyosbító körülmények jelentősebbek az enyhítő indokoknál, ezért a büntetést kiszabását a középérték, azaz tíz év feletti fegyháznak indítványozta.

A védelem részéről az ügyvéd igen hosszan, tételesen felsorolva ecsetelte, a vádirat mely megállapításait nem tartja kielégítőnek, valamint bizonyíthatónak. Kijelentette: a vádlott magatartása egyáltalán nem igazolja az emberkereskedelem tényét, ráadásul a tanúk vallomásai is igen ellentmondásosak voltak, ezért kétséget kizáróan nem támaszthatóak alá a vádiratban szereplő bűntettek. Kérelmezte továbbá az ítélet elhalasztását, és a bíróság előtt meg nem jelent koronatanú meghallgatását.

A Balassagyarmati Törvényszék végül ezen a szeptember közepi napon nem hozta meg döntését, erre szeptember 30-án került sor. Lászlóné dr. Verebélyi Edina végül megalapozottnak látta az emberkereskedelem és a pénzmosás bűntettét is, ezért a nyolc évnyi, fegyházban letöltendő szabadságvesztés mellett határozott, a vádlott ugyancsak nyolc évre terjedő közügyektől való eltiltásával, akit további, megközelítőleg 35,1 millió forintos vagyonelkobzásra ítélt, illetve meg kell neki fizetnie az eljárás során felmerült bűnügyi költségeket is. Az ügyészség a fellebbezésre három napos határidőt fenntartott, a vádlott és a védelem viszont azonnal fellebbezést jelentett be. Az ítélet tehát nem jogerős, ám a törvényszék a másodfokú döntés meghozataláig elrendelte a vádlott bűnügyi felügyeletét. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában