Bíróság

2022.10.26. 17:43

Dorogházi rabszolgaügy: ilyen körülmények között éltek az emberek a vádlott portáján! + helyszíni videó

Bírósági szemlét tartottak szerdán délelőtt annál a dorogházi ingatlannál, ahol a vádirat szerint rabszolgasorson tartott emberek éltek 2019-ben. A helyszínen az elsőrendű vádlott ügyvédje is nyilatkozott portálunknak. Elmondta: védencét kiengedték a börtönből, jelenleg házi őrizetben van.

Gubányi Patrik

A rabszolgatartás helyszíne

Forrás: Nool

Fotó: Sz. P.

Mint arról már korábban beszámoltunk: 2019-ben egy dorogházi, akkor 20 esztendős férfi két, 60 év feletti munkanélküli hajléktalannak ajánlott munkát, amiért cserébe elszállásolta őket az általa lakott helyi ingatlanban. Az ügyészségi vádirat szerint az elsőrendű vádlott a korábban ígért fizetségnek csak a töredékét adta oda, illetve a szállás körülményei is lényegesen eltértek az előzőleg ígértektől. Egyiküknek egy nyolc négyzetméteres fűtetlen nyári konyhában, másikuknak pedig az udvaron álló Ford Transit gépjárműben kellett letelepednie. A vádirat szerint az ügy vádlottja 2019 tavaszán és nyarán három alkalommal is brutális módon viselkedett az egyik férfival: szigetelőszalaggal összekötötte a háta mögött a kezeit, a nyakába láncot tett, majd kikötözte őt a kerítéshez.

Az emberkereskedelemmel és más bűncselekménnyel vádolt férfi mellett az ügynek van további vádlottja is, akit az akkor 20 esztendős férfi 2019-ben arra kényszerített, hogy az egyik nála dolgozó hajléktalannal közösen erőszakolják meg az éppen náluk tartózkodó nőt. Az erőszakot a bíróság szerint videóra is vették.

A három sértett közül ketten végül sikeresen megszöktek az elsőrendű vádlottól.

Az ügyben szerdán helyszíni bírósági szemlét tartottak az említett dorogházi épületnél, ahol az ügyben érintett jogi szakemberek körbejárták és felmérték a lakást, valamint az ahhoz tartozó udvart és a nyári konyhát is. 

Az elsőrendű vádlott ügyvédje, Fahidi Gergely a helyszínen nyilatkozott az ügy jelenlegi állásáról portálunknak.

– A védencemet pár napja engedték haza a balassagyarmati börtönből, ahol 2 év 8 hónapot töltött, jelenleg pedig házi őrizetben tartózkodik. Borzasztó bűncselekményekkel vádolják, emberkereskedelemmel és kizsákmányolással. Meggyőződésem, hogy semmit nem követett el, ami törvénybe ütköző lenne. Ebben a kis faluban, ha valakit bántanak, és az segítségért kiabál, nem létezik, hogy ne hallották volna meg a szomszédok, és ne léptek volna az ügyben. Sajnálatos módon egy abszurd nyomozás alapján megfogalmazott vád és eljárás folyik, miközben az első számú sértett is elmondta, hogy leégett a lakása, ezért nem tudta volna hol meghúzni magát. Ez persze mind kényelmetlen, de jobb, mintha a híd alatt kellett volna lennie, bármikor elmehetett onnan. A sértett szerint fogva tartották őt, büntetésben volt és kikötözték. Nyilvánvaló, ha kiabált volna, akkor a fél falu összeszaladt volna. A sértett bevallása szerint is a helyi kocsmában töltötte az estéit, így a személyi szabadságában nem korlátozhatták – fogalmazott az ügyvéd.

szemle, Dorogháza, rabszolgatartó
 Az ügyészség munkatársai feltérképezték az épületet és az ahhoz tartozó nyári konyhát is
Fotós: Szabó Péter / Forrás: Nool

Megkérdeztük arról is, hogy mit gondol, ha nem igaz a sértett állítása, akkor miért mondta azt, hogy kínozták.

– A sértett tudta, hogy mennie kell a nyári konyhából, mivel a védencemnek egy németországi munka adódott, így ő sem maradhat tovább az ingatlanban. Megoldásképp ezen állításokat találta ki, ami a védencemnek sokba kerül – nyilatkozta Fahidi Gergely.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában