Aratás

2022.08.02. 11:38

Ezek a nógrádi rendőrök tanácsai a mezőgazdasági munkagépekkel közlekedőknek

Megyeszerte zajlanak a nyári betakarítási munkálatok, ami együtt jár a mezőgazdasági járművek megnövekedett forgalmával is.

Nool

Borítóképünk illusztráció!

Forrás: Pexels

Ahogy arról már korábban beszámoltunk, javában zajlik országszerte, így szűkebb hazánkban is az aratás, amiből fakadóan a megszokottnál több mezőgazdasági munkagéppel találkozhatnak a közutakon közlekedők. A traktorok vagy a kombájnok méretüket tekintve jóval nagyobbak az átlagos járműveknél, ezért nagyobb figyelmet is igényelnek a sofőrök részéről. Az ilyen járművek forgalmából adódó balesetek megelőzése érdekében a Nógrád Megyei Balesetmegelőzési Bizottság kedd reggel a munkagépekkel közlekedők figyelmét hívta fel közösségi oldalán keresztül a legfontosabb szabályokra.

Mint írják, az átlagos járműveknél jóval szélesebb munkagépek nagyobb figyelmet követelnek a közlekedés minden résztvevőjétől, beleértve a gépek sofőrjeit is. A balesetmentes közlekedés érdekében a munkagéppel közlekedőknek fontos betartani azt a szabályt, hogy a telephelyről való elindulás előtt ellenőrzik a kormányberendezést, a fékberendezést, a gumiabroncsok, valamint a kötelezően előírt világító és fényjelző berendezések működését. A kontrollnak teljes körűen ki kell terjednie a pótkocsira, illetve a további vontatmányokra is. 

Elengedhetetlen az is, hogy a forgalomban részt vevő mezőgazdasági munkagépnek érvényes hatósági jelzéssel, engedéllyel, valamint kötelező felelősségbiztosítással kell rendelkeznie. Mezőgazdasági járművekkel csak akkor szabad felhajtani a közútra, ha azt közúti jelzőtábla nem tiltja, vagy ha a jelzőtábla tiltja ugyan, de a mezőgazdasági munkaterület másként nem közelíthető meg. Hozzátették, hogy a járműnek, járműszerelvénynek a közút területének legkisebb igénybevételével kell közlekednie, túlméretes jármű esetén pedig az adott út kezelőjének útvonalengedélye szükséges.

Az előzetes tájékozódás is kulcsfontosságú, a sofőröknek minden elindulás előtt érdemes tájékozódni az útvonalra vonatkozó forgalmi rendről és az aktuális forgalomkorlátozásokról. A rendőrök szerint  a járművek méretéből és sebességéből adódóan a legveszélyesebb manőver az irányváltoztatás, ezért a közútról történő fel- és lekanyarodást kiemelt körültekintéssel kell végrehajtani. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a gép sofőrje gondoskodjon a földútról szilárd útra történő felhajtás előtt a járműre tapadt sár el- távolításáról, így megelőzhető, hogy az ne szennyezze be az úthálózatot. Általános szabály ugyanis, hogy tilos a szilárd burkolatú úttestet sárral, vagy egyéb anyaggal beszennyezni. Ha ez mégis bekövetkezett, akkor a szennyezést el kell távolítani.

A Nógrád Megyei Balesetmegelőzési Bizottság arra is felhívta a figyelmet közleményében, hogy a rakományt úgy kell elhelyezni a járműveken, hogy az a vezetőt ne zavarja a szabad kilátásban, valamint a forgalomban résztvevő többi közlekedőt ne veszélyeztesse. Különösen nagy hangsúlyt kell fektetni a balesetveszélyes helyzetek elkerülése érdekében a rakomány rögzítésére, letakarására, hogy az a szállítás során le ne eshessen, illetve a szél szét ne fújhassa. Mindemellett azt kérik, hogy a mezőgazdasági gépek sofőrjei közlekedésük során figyeljenek arra is, hogy széles eszközeikkel elkerüljék az útmenti táblák, korlátok, útszéljelzők megsértését. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában