Traktor

2022.07.18. 06:50

Munkagépek lassíthatják a forgalmat Nógrád megye közútjain

Javában zajlik az aratás, amiből fakadóan a megszokottnál több mezőgazdasági munkagéppel találkozhatnak a közutakon közlekedők. A traktorok vagy a kombájnok méretüket tekintve jóval nagyobbak az átlagos járművektől, ezért nagyobb figyelmet is igényelnek a sofőrök részéről. Utánajártunk, mennyire gyakori a személyautók és a traktorok vezetői közötti konfliktus megyénk közútjain.

Veres Edina

Forrás: H.Cs.

A nyári időszakban az autósforgalom mellett az aratási munkában résztvevő mezőgazdasági gépek száma is megnő a közutakon. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. közleményében figyelmeztet: a közutakon közlekedő munkagépeket méreteik miatt csak kellő körültekintéssel szabad megelőzni.

– A balesetveszélyes és meggondolatlan manőverek helyett érdemes türelmesen kivárni, amíg a járművek vezetői le tudnak húzódni és biztonságosan meg lehet előzni őket. A mezőgazdasági gépek sofőrjeinek pedig arra érdemes figyelniük, hogy széles eszközeikkel elkerüljék az útmenti táblákat, korlátokat és útszéljelzőket. Emellett, ha az adott út szélessége engedi, fontos, hogy ne a padkán közlekedjenek egy kerékkel. Szembejövő forgalom esetén a gépkezelőknek javasolt inkább a megfelelő helyre félrehúzódva többször megállniuk útjuk során – mondta Pécsi Norbert Sándor, a közútkezelő társaság kommunikációs osztályvezetője.

Hozzátette: a Magyar Közút Nonprofit Zrt. és a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége (MEGFOSZ) egy új, közös videóval hívja fel a figyelmet arra, hogyan érdemes a széles járművek környezetében közlekedni, és mit tehetnek a gazdák, hogy megkönnyítsék a többi közlekedő dolgát.

Csáki Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Nógrád megyei elnöke rámutatott: a munkagépek fokozott jelenlétére a közúti forgalomban még jó ideig számítani lehet, hiszen jelenleg zajlik az aratási munka dandárja. Az őszi vetésű növénykultúrák betakarítását követően pedig az őszi talajmunkák következnek a mezőgazdasági tevékenységek sorában.

– Szűkebb hazánkban mezőgazdasági termelést különböző ágazatokban és különböző volumenben több, mint hatezer gazda, illetve cég végez. Ebből kifolyólag gyakorlatilag az egész megye területén előfordulnak traktorok vagy épp kombájnok, gyakoribb a kamionos forgalom is. Idén pedig a korábbi években tapasztaltnál is nagyobb a közúti forgalom, mivel a tankolással kapcsolatos szabályozások következményeként a városi, nagyobb benzinkutakat is felkeresik a mezőgazdasági járművek vezetői – közölte Csáki Balázs

Korábban Király-Kollár Ramóna, a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense adott tájékoztatást azzal kapcsolatban, hogy a balesetmentes közlekedés érdekében a munkagéppel közlekedőknek milyen szabályok betartására kell odafigyelniük.

– Még a telephelyről való elindulás előtt ellenőrizni kell a kormány, a fék, a gumiabroncsok, valamint a világító és fényjelző berendezések működését. Ugyanezt el kell végezni a pótkocsik és egyéb vontatmányok esetében is. A munkagépnek érvényes hatósági jelzéssel, engedéllyel és kötelező felelősségbiztosítással is rendelkeznie kell. Az ilyen gépek csak abban az esetben hajthatnak fel közútra, ha azt a közúti jelzőtábla nem tiltja. Kivételt képez az az eset, ha a mezőgazdasági munkaterület másként nem közelíthető meg, azonban a járműnek és a szelvényeknek a közutat a lehető leghamarabb el kell hagynia. A szállításánál a rakományt úgy kell elhelyezni, hogy az ne zavarja a vezetőt a szabad kilátásban, valamint a forgalomban résztvevő többi közlekedőt ne veszélyeztesse – sorolta Király-Kollár Ramóna a gazdákra vonatkozó előírásokat, hangsúlyozva a rakomány rögzítésének és letakarásának jelentőségét is.

Információink szerint megyénkben nem gyakoriak azok a közúti balesetek, amelyekben mezőgazdasági munkagépek érintettek. Ezt Tóth Attilanpásztói gépjármű-szakoktató is megerősítette. Úgy fogalmazott: szerencsére vidékünkön nincs olyan sok mezőgazdasági munkagép, mint például az Alföldön, ahol ez sokkal jellemzőbb probléma.

– Azt nekünk, autósoknak egyszerűen el kell fogadnunk, hogy ezek a sokszor vontatmánnyal közlekedő gépek nem csak lassabbak, hanem nehezebbek, szélesebbek és hosszabbak is. Emiatt a megelőzésük jóval több elővigyázatosságot igényel az egyenes útszakaszokon is, míg a kanyaroknál ez még fokozottabban igaz. A balesetek elkerüléséhez szerintem a legegyszerűbb megoldás, hogy türelmesebbnek kell lenni az utakon – húzta alá Tóth Attila.

Mint mondta, a traktorok és kombájnok vezetői ülései magasabban helyezkednek el, így a munkagépek sofőrjei jobban belátnak egy egyenes útszakaszt, mint a mögöttük haladó autósok. Amennyiben „tisztának” bizonyul a pálya, a mezőgazdasági gép kezelője az út jobb széle felé húzódva, esetleg arrafelé indexelve szokta jelezni az őt követő járművezetőknek, hogy biztonságban megkezdhetik az előzést.

Csak a munkájukat végzik a gazdák, őket is hazavárják

Mosó Roland szécsényi gazdálkodó szerint az autók gyorsabbak, míg sofőrjeik türelmetlenebbek lettek, és emiatt a mezőgazdasági gépek vezetőinek kell körültekintőbbnek lenniük.
– Sajnos én is találkozom a traktor vagy kombájn vezetőkabinjában ülve olyan autósokkal, akik rohanva közlekednek, és akár kockázatos előzésekbe is belemennek. A munkagép és a vontatmány súlya elérheti akár a 30 tonnát is. Ebből fakadóan vészfékezésnél sem lehet olyan gyorsan megállni ezekkel a szerelvényekkel, mint egy személyautóval. Még akkor sem, ha mindössze legfeljebb 25 kilométer per órás sebességgel haladunk az úton – mondta Mosó Roland, aki azt is elárulta, hogy esetenként a traktorosok az ütközések elkerülése érdekében inkább lekormányozzák az aszfaltról a járműveiket az út széli fák közelébe. Ez a manőver azonban komoly – akár milliós nagyságrendű – kárhoz is vezethet, például ha egy ág letöri a munkagép visszapillantó tükrét.

A körültekintő és türelmesebb magatartás mellett a szécsényi gazda az kérte az autósofőröktől: ne felejtsék el, hogy a mezőgazdasági munkagépek vezetői is csak a munkájukat végzik, és őket is pont úgy várják haza, mint minden más közúton közlekedőt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában