Lángok

2022.07.04. 13:13

Drasztikusan emelkedtek a mezőgazdasági tüzek Nógrádban

Az idén keletkezett szabadtéri tüzek jelentős része a mezőgazdaságot, vagy az erdőgazdálkodást érintette.

Nagy Orsolya

Nagy károkat okoznak a gazdaságnak az ilyen jellegű tűzesetek

Forrás: Hüvösi Csaba

A Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság idén is kiemelt figyelmet fordít az agráriumban keletkező tüzek megelőzésére. 

– Idén eddig Nógrád megyében 584 – ebből 362 mezőgazdasági – tűz keletkezett a szabadban, több mint másfélszer annyi, mint tavaly egész évben. A leégett terület nagysága 963 hektár, amely közel hatszorosa a 2021-ben leégett terület nagyságának. Csak júniusban 36 szabadtéri tűz keletkezett, amely a tavaly júniusi számok 130 százaléka – közölte a Nool.hu-val Kapás Márton, a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

Hozzátette: a megelőzés érdekében a hatósági szakemberek nemcsak ellenőrzik a mezőgazdasági gépeket és az épületek tűzvédelmi állapotát, hanem folyamatos kapcsolatban állnak a gazdákkal, akiknek tanácsokat adnak. A hatósági ellenőrzések mellett tűzbiztonsági konzultációs lehetőségeket is biztosítanak, illetve részt vesznek a gépek műszaki ellenőrzésén és felhívják a figyelmet a leggyakoribb hibákra.

A mezőgazdasági tüzek megelőzése érdekében érdemes néhány dologra odafigyelni. 

– A munka megkezdése előtt ellenőrizni kell például a kipufogórendszert, az üzemanyag-ellátó- és olajtovábbító rendszereket, valamint a munkagépek elektromos vezetékeinek szigetelését, rögzítettségét és az akkumulátor szigetelését is. A munkagépek forgó, súrlódó alkatrészeit pontosan kell beállítani, ezeket rendszeresen kell olajozni, zsírozni, mert ha felforrósodnak, meggyújthatják a munka közben rárakódott növényi törmeléket és akár az egész gabonatáblát is – mondta Kapás Márton.

A szóvivő kiemelte, hogy a munkagépekre tűzoltókészülék is kell és a gabonatáblán, valamint annak közelében tilos a dohányzás. Emellett arra is felhívta a figyelmet, hogy országszerte tűzgyújtási tilalom van érvényben, így tilos tüzet gyújtani erdőkben, fásításokban, facsoportokban, útszéli fasorokban és ezek 200 méteres körzetében, de még a kijelölt tűzrakóhelyeken is. Ezen kívül zöld hulladékot sem szabad égetni külterületen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában