Egyedülálló kollekció

2022.06.19. 15:21

Vérbeli elhivatottság: 1300 tűzoltóautóból áll a salgótarjáni lánglovag gyűjteménye

Igazán különleges szenvedélynek hódol Kelet-Nógrád tűzoltóinak vezetője. Angyal Tibor tűzoltó alezredes, hosszú évek óta a Salgótarjáni Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője, így a salgótarjáni mellett a bátonyterenyei és a pásztói tűzoltók is az ő irányítása alá tartoznak. Tibor az a fajta vérbeli tűzoltó, aki a legaljáról kezdve mászta meg a ranglétrát: úttörő tűzoltóból jutott el mostani beosztásáig, mindeközben pedig igazán egyedi hobbit választott magának.

Angyal Eszter

Csak a gyűjtemény egy része található Tibor irodájában

Forrás: NMH/Hüvösi Csaba

A Katasztrófavédelem Szakmai folyóirat májusi számában jelent meg egy terjedelmes írás arról, hogy Angyal Tibor tűzoltó alezredes, a Salgótarjáni Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője tűzoltóautók kicsinyített mását gyűjti. Nem is akármilyen mennyiséget halmozott fel az elmúlt 32 évben: több mint 1300 darabból álló gyűjteményével talán országosan is egyedülállónak tekinthető. 

A Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság épületébe belépve mindenki egy díszes vitrinnel találkozik. A felső polcokat a tűzoltók serlegei díszítik, lentebb pedig Tibor gyűjteményének egy töredéke látható. A kiállított tűzoltóautók számát megbecsülni is nehéz, és tovább fokozza a helyzetet, ha valaki szerencsés annyira, hogy az alezredes irodájába is beléphet, ahol egy komplett szekrénysort díszítenek a modellautók. Természetesen még itt sincs vége: Tibor otthonában is több száz darab piros minijármű sorakozik a polcokon. 

Irodájában egy komplett szekrénysort díszítenek a piros minijárművek
Fotó: NMH/Hüvösi Csaba

A gyűjtőszenvedélyt azonban megelőzte a hivatás iránti elkötelezettség. Angyal Tibor mindössze tíz éves volt, amikor úttörő tűzoltóként elkezdett a lángok ellen harcolni a Zagyvarónai Önkéntes Tűzoltó Egyesület kötelékében. – Az egyesülettel rengeteg versenyen vett részt, melyeken gyakran sikerült jó helyezéseket elérniük. Az ÖTE-nek persze nem csak férfi, hanem női versenycsapata is volt. Egy megyei versenyre való felkészülés során ismerkedett meg a női csapat egyik tagjával, későbbi feleségével – áll a folyóiratban megjelent írásban.

Tibor 1990. július 15-én szerelt fel a tűzoltóságra, s felesége még az év karácsonyán egy 5 darabból álló tűzoltóautó-készlettel lepte meg őt. A gyűjtőszenvedély tehát ezzel a karácsonyi ajándékkal indult, s azóta igencsak megsokszorozódott. Az elmúlt több mint három évtizedben nem csak felesége, hanem családjának többi tagja és barátai is tűzoltóautókkal lepték meg őt szinte minden ünnep alkalmából, vagy akár ünneptől függetlenül is. 

Naiv dolog lenne persze azt gondolni, hogy csupán ajándékok révén gyűlt össze a tetemes mennyiség… Tibor tevékenyen kiveszi részét a gyűjtemény gyarapításából, hisz folyamatosan figyeli az újabbnál újabb mini tűzoltóautókat, s ha olyat lát, ami még nincs meg a gyűjteményében, akkor nem sokat gondolkodik, hogy megvásárolja-e vagy sem. Gyűjteményében egyébként olyan darabok is megtalálhatók, melyeket saját maga rakott össze, valamint festett meg.

Hasonló (csak kicsit nagyobb) magasból mentő gépjárművel dolgoznak a salgótarjáni tűzoltók
Fotó: NMH/Hüvösi Csaba

– Mosolyogva mesélte, hogy bárhová is megy a világon, mindenhol meglátogatja a helyi játékboltot, hátha ráakad egy olyan kisautóra, amely még hiányzik a kollekcióból. Ebből kifolyólag van már olasz, angol, spanyol, német, horvát, szlovák, lengyel, román és francia utazás során vásárolt tűzoltóautója is. De ausztrál és az Egyesült Államokból származó darab is van a tulajdonában, amiket ajándékba kapott – áll a folyóiratban.

Írországból, egy ott dolgozó, magyar tűzoltótól is kapott egy különleges darabot. Ennek az esetnek az a különlegessége, hogy egy teljesen más témával foglalkozó internetes portálon elegyedett szóba a tűzoltóval, az üzenetváltásaikat követően pedig egyszer csak megérkezett az ajándék.  

– A nem mindennapi gyűjtemény megcsodálására nem csak a salgótarjáni tűzoltóknak volt eddig lehetőségük. Angyal Tibor elmondta, hogy már több alkalommal mutatta be az autókat modellkiállításokon, valamint a megyei könyvtárban is volt már bemutatója. A kilencvenes évek végén több országos televíziócsatorna is készített riportot gyűjteményéről, bár hozzátette, hogy akkoriban még „csak” körülbelül négyszáz darabot számlált – áll a folyóiratban megjelent írásban.

A Christie-nek igazán különleges története van
Fotó: NMH/Hüvösi Csaba

Különleges darabokat is rejteget a gyűjtemény 

A több mint 1300 darabból álló kollekció minden darabja közel áll Tibor  szívéhez – mindegyik különböző okok miatt. Igazi különlegességnek számít viszont az a néhány, több évtizedes tűzoltóautó, melyeket az angol Lesney cég gyártott, de nagy becsben tartja azt is, amit Seres Tibor tűzoltó ezredestől, a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatójától kapott születésnapjára. Ez a kisautó is évtizedekkel ezelőtt készült, ráadásul helyben, az egykori salgótarjáni acélgyárban. Tibor legnagyobb kedvence egy Christie nevű modellautó, amelynek eredeti mása a tizenkilencedik század végén teljesített szolgálatot az Egyesült Államokban. Különlegességét az adja, hogy lányával, Adriennel egyszerre „született”. Amíg Tibor felesége a kórházban vajúdott, addig az alezredes a modellezéssel csillapította otthon az izgalmát – ekkor készült el a Christie. 

Forrás: BM OKF/NMKI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában