Riasztás

2022.06.23. 06:50

Tűzoltóink nyáron sem pihennek: a legforróbb napokon is számíthatnak rájuk a nógrádiak

Viharkárok, mezőgazdasági tüzek, de bajba jutott túrázók is adnak feladatot Nógrád megye hivatásos tűzoltóinak. A szakemberek mindent megtesznek annak érdekében, hogy a segítség mihamarabb megérkezzen.

Nagy Orsolya

A nyári időszakban sem pihennek szűkebb hazánk lánglovagjai. Kapás Márton, a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője elmondta, hogy ilyenkor a leggyakoribb esetek a mezőgazdasági munkákkal függnek össze. 

– A nyári betakarítási munkák nagy igénybevételt jelentenek a mezőgazdaságban dolgozóknak, ráadásul igen tűzveszélyesek is. Nagy körültekintéssel kell felkészülni rá, de fontos az erőgépek tűzvédelmére, az aratásra, a bálák tárolására és a tarló égetésére vonatkozó szabályok ismerete és betartása is – közölte Kapás Márton. 

Hozzátette: a szalma- és a szénabálák tárolása során érhetik a bálákat olyan biológiai, fizikai és kémiai hatások, amelyek következtében tűz keletkezhet. Az ilyen jellegű esetek nagyobb részét általában öngyulladás okozza, amikor a nedves szerves anyag bomlása során felszabaduló hő váltja ki a tüzet. Olykor viszont villámlás áll a háttérben, de előfordulhat akár szándékos tűzokozás is. Mint mondta: a kazaltüzek terjedése gyors, amelyet az erős szél és a száraz időjárási körülmények fokozhatnak. 

A sajtószóvivő kiemelte, hogy a kánikulában egyre többen keresik fel a természetes vizeket, hogy felfrissüljenek. A szabad vízi fürdőzés azonban veszélyeket is rejthet, így körültekintőnek kell lenni. 

– Fürödni csak a kijelölt helyen szabad. Kerülni kell a nem kijelölt vizekben történő úszást, ugyanis ilyenkor nemcsak szabálysértést követ el az állampolgár, hanem az életével is játszik. Helyenként hirtelen mélyülhet a meder, vagy épp erős lesz az adott szakaszon a sodrás. A változó vízmélység és a hőmérséklet-különbség miatt a bányatavak különösen veszélyesek. Aki nem tud úszni, csak sekély vízben fürödjön, és ne menjen a mély vízbe! Felhevült testtel sem szabad vízbe ugrani, és szeszes ital hatása alatt sem javasolt strandolni! – hívta fel a figyelmet Kapás Márton. 

Hozzátette: minden nyáron előfordul Nógrád megyében, hogy bajba jutott túrázóhoz riasztják a tűzoltókat és az önkéntes mentőszervezetek tagjait. Ez általában akkor fordul elő, amikor túra közben olyan sérülést szenvednek, hogy önerejükből nem képesek továbbmenni. 

Kapás Márton azt tanácsolja a kirándulóknak, hogy mindig tudassák valakivel, hová mennek túrázni, telefonjuk legyen feltöltve és tájékozódjanak indulás előtt a várható időjárásról. Amennyiben jelentős csapadékra lehet számítani vagy nem kiszámítható az időjárás, akkor érdemes elhalasztani az erdei kirándulást. Fontos, hogy a túrázóknál legyen elengedő étel, ital és megfelelő ruházat is. Egyedül nem érdemes útnak indulni. 

A szóvivő a heves zivatarokra, a viharos szélre, valamint a jégeső veszélyeire is figyelmeztetett. Ilyenkor a problémát a hirtelen lehulló, a nagy mennyiségű csapadék, az erős szél és a villámcsapások okozzák.

Önkéntesek is segítenek a bajban - Szűkebb hazánk önkéntes mentőegyesületeinek is akad bőven feladatuk. Kökény András, az Észak-Mátra Speciális Mentő és Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke elmondta, hogy az elmúlt időszakban szinten minden hétvégére jutott egy mentés a Mátrából. – Egyre többször történik az erdős területeken bokaficam, esetleg lábtörés. Ez főként a nem megfelelő lábbeli használata miatt van, amelyre a túrázóknak fontos lenne figyelni – közölte Kökény András. Hozzátette: mostanában nem volt sok vegetációs tűz. Ezenkívül lakástüzek a nyári időszakban is előfordulnak, de elektromos és gépjárműtüzek is adnak munkát. Olykor pedig egy-egy balesethez kell vonulni, de abból sem volt kimagaslóan sok az elmúlt időszakban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában