Fiktív tárgyalás

2022.06.16. 16:15

Mindent bevetve küzdenek a kábítószerek ellen Nógrád megye rendőrei

A kábítószer elleni küzdelem világnapjához kapcsolódóan programsorozatot indítottak Nógrád megye rendőrei, melynek első állomásaként egy fiktív bírósági tárgyalást tartottak a Nógrád Megyei Szakképzési Centrum Mikszáth Kálmán Technikum és Szakképző Iskola diákjai részére.

Nool

Bírósági tárgyalásnak álcázott figyelemfelhívó kampány is indult

Forrás: police.hu

– A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság és a Balassagyarmati Rendőrkapitányság június 13-án a rendőrkapitányság tanácstermében rendezte meg a tanév utolsó interaktív színházi előadását, amelyen a Nógrád Megyei Szakképzési Centrum Mikszáth Kálmán Technikum és Szakképző Iskola diákjai vehettek részt. A rendőr-főkapitányság és rendőrkapitányság munkatársai által bemutatott „Élőben a tárgyalóteremből” című előadás – fiktív bírósági tárgyalás – hagyományosan része a világnaphoz kapcsolódó drogprevenciós kampánysorozatnak – tájékoztatta hírportálunkat a főkapitányság.

– A bírósági tárgyalást bemutató különleges színi előadásban a vádlott egy fiatalkorú diáklány, aki kábítószer birtoklása bűncselekményt követett el. A programon résztvevő dákok hiteles képet kaphattak a bírósági tárgyalás rendjéről és menetéről, a bíró, az ügyész, a szakértő, valamint a védő szerepéről, továbbá a tanúk és a vádlott jogairól és kötelességeiről – derült ki a közleményből.

Az eseményen jelen lévő fiataloknak az előadást megelőzően, majd az első felvonást követően – azaz a „bírósági tárgyalás” ítélethozatal előtti szünetében – lehetőségük volt arra, hogy feltegyék kérdéseiket a bűnmegelőzési szakembereknek, elmondják a látottakkal és hallottakkal kapcsolatos véleményüket, valamint megvitassák a bemutatott élethelyzetet. Sőt, a tanulók maguk is megfogalmazhatták, hogy ők milyen ítéletet hoznának a bíró helyében. A program végül az ítélet kihirdetésével zárult.

A színdarabként feldolgozott eset számos, ténylegesen megtörtént bűncselekmény jellemzőit mutatja be, így hatásosan tudatosítja a fiatalokban, hogy a kábítószer-fogyasztást a káros hatásai mellett büntetőjogi felelősségre vonás is követi. – Az egyedi bűnmegelőzési program célja, hogy a középiskolás tanulók hiteles formában szerezzenek a problémával kapcsolatos ismereteket – fogalmaznak közleményükben a rendőrök.

– A kábítószer elleni küzdelem nemzetközi világnapjához kapcsolódóan, amelyet minden év június 26-án tartanak, a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság online drogprevenciós kvízt hirdet meg a „Biztonság a fő!” közösségi oldalon, valamint a témában érdeklődőket a megye nagyobb rendezvényeinek helyszínein kialakított információs pontokon várják – tették hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában