Figyelmetlenség

2022.06.01. 09:28

Gyerekével a kocsijában szakította át a vasúti sorompót a Nógrád megyei nő

Vádat emelt az ügyészség egy 31 éves Nógrád megyei nő ellen, aki Szurdokpüspöki közelében figyelmetlensége miatt autójával letört egy leengedett vasúti sorompót.

Nool

Forrás: NMRFK

A nő március 10-én délután autójával Szurdokpüspöki vasútállomásának irányába tartott, ám zavarta őt az alacsonyan álló nap fénye, ezért menet közben megpróbálta beállítani kocsija napellenzőjét. Állítása szerint ezért nem vette észre azt, hogy a vasúti átjáró sorompója lezárt állapotban van egy Hatvan felé tartó személyvonat áthaladása miatt – derült ki a Nógrád Megyei Főügyészség szerda reggeli közleményéből.

A 31 éves sofőr figyelmetlensége miatt autójának első részével nekicsapódott a sorompó közelebbi csapórúdjának, majd áthaladt a sínpályákon és nekiütközött a másik csapórúdnak is, végül az átjárótól mintegy 40 méterre állt meg. A balesetben a csapórudak megrongálódtak, az egyik teljesen le is tört. Szerencsére a vasúti forgalomért felelős szakember azonnal észrevette a történteket, így végül ő biztosította a közeledő vonat biztonságos áthaladását. A sorompó helyreállításáig a szurdokpüspökiben lévő vasúti átjáróban lényegesen alacsonyabb biztonsági szint mellett zajlott a közlekedés: teljes sorompó helyett úgynevezett fedező őrös biztosítással.

Forrás: NMRFK

Az ügyészségi közleményből kiderült, hogy az autóban nem csupán a nő, hanem gyermeke is vele utazott, de szerencsére egyiküknek sem esett baja. 

– A baleset oka az volt, hogy a nő megszegte a KRESZ azon rendelkezését, miszerint a vasúti átjárót megközelíteni csak fokozott óvatossággal szabad, eleget téve a vasúti átjáró biztosítására szolgáló közúti jelzéseknek – fogalmaz az ügyészség. A büntetlen előéletű nővel szemben pénzbüntetést és járművezetéstől eltiltást, valamint a MÁV Zrt. 104.960 forintos kárigényének megfizettetését indítványozták. Az ügyben a Pásztói Járásbíróság dönt.

 Figyelemfelhívó videót is készített az ügyészség a témában:

Az ügyészség Jogodban áll tudni című ismeretterjesztő videósorozatában a vasúti átjáróban történő figyelmes áthaladással és az ott történt balesetek veszélyeivel is foglalkoznak. A figyelemfelhívó videó az alábbiakban tekinthető meg: 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában