Szén-monoxid

2022.05.14. 11:31

Továbbra is veszélyben a nógrádi háztartások: a csendes gyilkos bárhol megjelenhet!

Noha beköszöntött a jó idő és így véget ért a fűtési szezon, a szén-monoxid veszélye továbbra sem szűnt meg. Nemcsak a fűtés révén kerülhet ugyanis nagy mennyiségű szén-monoxid a lakások levegőjébe...

Nool

Borítóképünk illusztráció!

Forrás: Shutterstock

A szakemberek rendszeresen hangsúlyozzák és napjainkra már egyre több Nógrád megyei tulajdonít jelentőséget annak, hogy a szén-monoxid-mérgezések megelőzésére kiemelt hangsúlyt kell fordítani. Ennek ellenére sajnos időről időre előfordul, hogy ilyen jellegű esetek miatt riasztják a katasztrófavédelem tűzoltóegységeit. Ugyan a jó idő beköszöntével lezárult a fűtési szezon, de fontos tudni, hogy nyílt égésterű vízmelegítők működésekor is keletkezhet szén-monoxid. Meleg vizet pedig egész évben használunk, tehát a szén-monoxid veszélye egész évben fenyeget.

– Még május közepe sincs, mégis már 5 szén-monoxiddal kapcsolatos esethez riasztották a hónapban a Nógrád megyei tűzoltókat. Salgótarjánban két esetben is, emellett Balassagyarmaton, Nógrádon és Drégelypalánkon is be kellett avatkozniuk a mérgező gáz miatt a tűzoltóegységeknek.  A beavatkozó tűzoltók mérései minden esetben igazolták a veszélyes gáz jelenlétét – áll a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság közleményében.

– Csütörtökön délután Salgótarjánban, egy Makarenkó úti lakásban jelzett a szén-monoxid-érzékelő. A helyi hivatásos tűzoltók és a Nógrád megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat szakemberei méréseik során kimutatták a szén-monoxid jelenlétét a lakás levegőjében. A gázszolgáltató munkatársai a vízmelegítőt kizárták a rendszerből. Az egységek felhívták a lakók figyelmét, hogy se a vízmelegítőt, se a kéményt ne használják azok felülvizsgálatáig. Személyi sérülés nem történt – tették hozzá.

A katasztrófavédelem szakemberei felhívják a figyelmet, hogy minden olyan vízmelegítő veszélyforrást jelent, amelyik nyílt lánggal működik, és nem biztosított környezetében a megfelelő levegő-utánpótlás. 

Az elmúlt években teret hódítottak a műanyag nyílászárók, sokan lecserélték régi fa ablakaikat és ajtóikat jól szigetelő műanyag ablakokra és ajtókra. A lakások nagyobb volumenű átépítése során gyakran előfordul az is, hogy megszüntetik a konyhai, fürdőszobai szellőzőnyílásokat, szellőzőrácsokat. Ami előnye a jól szigetelő ajtóknak és ablakoknak, az egyben a hátránya is, hiszen ha nincsenek légbevezetők, akkor a nyílt lánggal működő vízmelegítő működés közben elhasználja a szoba levegőjét. Ha pedig nincs szellőzés, akkor szén-monoxid fejlődik. Ez az egyébként gyakran csak „csendes gyilkosnak” nevezett gáz pillanatok alatt létrejön, és már nagyon kis koncentrációban is halálos lehet, évente tíz-tizenöt áldozatot szed. A szén-monoxid kialakulását minden olyan épületgépészeti megoldás elősegítheti, amely megváltoztatja az otthonunkban a levegő áramlását. Ilyen lehet a páraelszívó, vagy a mobil klíma is.  

A megelőzés érdekében a katasztrófavédelem szakemberei azt javasolják, hogy az új ablakokba minden esetben szereltessünk légbevezetőt, hisz nem elegendő az, ha néha kiszellőztetünk. Hozzátették, hogy a legbiztosabb megoldást az állandó és automatikus légbevezetés jelenti. 

– A nyílt lánggal működő vízmelegítőt évente egyszer ellenőriztessük szakemberrel. Átalakításnál ne szüntessük meg a fürdőszobai szellőzőnyílásokat. Ha bármilyen épületgépészeti berendezésünk nyílt lánggal működik, vegyünk otthonra egy szén-monoxid-érzékelőt – kérik a tragédiák megelőzése érdekében a tűzoltók. A katasztrófavédelem weboldalán egyébként mindenki számára elérhető az érzékelők pozitív és negatív listája, azaz hogy melyik működik megbízhatóan és melyik nem, amit mindenképp érdemes áttanulmányozni a berendezés megvásárlása előtt. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában