Keresik őket

2022.04.16. 09:38

Megdöbbentő adatokat közölt a rendőrség: százak tűnnek el évente Nógrád megyében

A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint 2020-ban 388, míg 2021-ben 339 esetben rendeltek el kiskorúak eltűnése miatt körözést. Felnőttek miatt két éve 62, tavaly pedig 74 személyt kerestek. Jelenleg több mint 50 ember szerepel az eltűntek listáján.

Gubányi Patrik

A fiatalkorúak eltűnésében legtöbbször a csavargás, a szabadságvágy és a családi gondok játszanak közre

Forrás: Pexels

Dankóné Nagy Éva, a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője érdeklődésünkre elmondta: kiskorúak esetében a körözések számát jellemzően a gondozási helyükről engedély nélkül távozott vagy oda az előírt időben vissza nem térő, ideiglenes hatállyal elhelyezett, nevelésbe vett gyermekek száma jelenti. 
– Ezekben az esetekben nem beszélhetünk a szó hagyományos értelmében vett eltűnésről, mert többségükben általában ismert a gyermek tartózkodási helye, így hamar megtalálja őket a rendőrség, vagy a gondozási helyre önként visszatérnek – tette hozzá a szóvivő. 

Kiemelte: a kiskorúak eltűnésében legtöbbször a csavargás, a szabadságvágy, de olykor a családi okok is közre­játszhatnak. 

Egyesületek is segítik a rendőrök munkáját

Számos egyesület segíti a rendőrség munkáját szűkebb hazánkban, akik az eltűnt emberek felkutatására is szakosodtak. A pásztói Help Mentőkutyás Egyesület is egy a segítőszervek közül, melynek tagjai már több ember megtalálásában működtek együtt a hatóságokkal.  

Nógrád megyében tavaly mintegy tíz bevetésen vettünk részt 

– mondta kérdésünkre Bernát Zsolt, az egyesület vezetője, hozzátéve: – Általában idős és demens embereket kutatunk fel, de sokszor az öngyilkossági kísérlet is közrejátszik. Az eltűnést követően az illetékes szervek keresik meg az egyesületünket, azonban előfordult már, hogy hozzátartozói kérésre indultunk útnak. A kutatást mindig a rendőrség irányítja. Amennyiben van rá lehetőség, először személykövető kutyát indítanak az eltűnt felkutatására.

Az eb leköveti az egyén nyomvonalait, így szerencsés esetben épségben megtalálhatják a keresett személyt. Az egyesület öt kutyával dolgozik, míg további öt négylábú kiképzés alatt áll. 

Elképesztő mennyiségű segélyhívás érkezik

A Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetsége évente közel kétszázezer segélykérő hívást kap. A szövetség elnöke, Dudás Erika elmondta: fiatalkorú hívóik aránya 20 százalék körüli, akik a hívásokat általában párkapcsolati problémák miatt indítják. Havi szinten néhány olyan telefonhívást kapnak, hogy egy gyermek elhagyta otthonát. 
Amennyiben lelki segítségre van szüksége, hívja a 116-123 vagy a 06-80-810-600-as telefon­számot. 

Megoldásokat kínálnak a hívóknak

Dudás Erika kiemelte: ha a hívó arról számol be, hogy nem szívesen megy haza egy rossz jegy, vagy akár a családon belüli kapcsolatok sérülése végett, akkor munkatársainkkal megbeszéljük a különböző lehetőségeket. Az efféle esetekben a szakemberek azt javasolják a telefonálónak, hogy egy rokon segítségét kérje, de akár intézményrendszerek, egyéb szervek bevonása is célra vezethet. 

– Ennél is fontosabb a feszültségek oldása, az odafigyelés, az empátiakövetés. Lényeges, hogy a segítséget kérő személy azt érezze, hogy megnyílhat kollégáinknak. Telefonon keresztül senki szemébe nem kell néznie, nem kell szégyellnie magát, így sokkal könnyebben elmesélik bántalmaikat – fejtette ki. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában