Veszélyes gáz

2022.04.11. 17:09

Életet mentett a szén-monoxid-érzékelő Nógrádon

Veszélyben volt egy három tagú nógrádi család szombaton késő este, mert a lakás levegője megtelt szén-monoxiddal.

Nool

Borítóképünk illusztráció!

Forrás: Hajdú-Bihari Napló

Fotó: Tóth Imre

Riasztott a szén-monoxid-érzékelő egy Hunyadi utcai családi házban, Nógrád településen szombaton késő este – tájékoztatta hírportálunkat Kapás Márton, a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megbízott szóvivője. A helyszínre a rétsági hivatásos tűzoltók és a Nógrádi Önkéntes Tűzoltó Egyesület önkéntesei vonultak, akik elvégezték a ház levegőjének összetételére vonatkozó méréseket. A műszerek egyértelműen igazolták a veszélyes gáz jelenlétét, amely a cserépkályha közvetlen környezetében volt a legerősebb, így vélhetően az idézte elő az életveszélyes helyzetet. 

A házban hárman éltek, szerencsére egyiküknek sem lett baja, de mivel nem fűthettek tovább a veszélyessé vált tüzelő-fűtő berendezéssel, ezért ideiglenesen rokonok fogadták be őket – mondta el érdeklődésünkre Kapás Márton.

Belegondolni is ijesztő, hogy mi történhetett volna, ha nincs szén-monoxid-érzékelő készülék a nógrádi család házában, de ahogy ez a példa is jól mutatja: életeket menthet egy jól működő berendezés. A szóvivő ismételten felhívta a figyelmet arra, hogy a színtelen, szagtalan és a levegőnél könnyebb mérgező gáz a fűtési időszakban fokozott veszélyt jelenthet az emberi életre a tüzelő-fűtő berendezések révén, a gázüzemű vízmelegítő készülékek pedig egész évben veszélyforrások lehetnek. Hozzátette, minden olyan fűtőeszköz és vízmelegítő forrása lehet a mérgező gáznak, amely nyílt lánggal működik. A tragédiák elkerülése érdekében biztosítani kell a megfelelő levegő-utánpótlást a fűtőeszköz és vízmelegítő környezetében, és célszerű bevizsgált, jól működő szén-monoxid-érzékelőt is telepíteni – tette hozzá Kapás Márton, a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megbízott szóvivője.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában