Halálos gáz

2022.01.08. 12:55

Ketten vesztették életüket szén-monoxid-mérgezés miatt Nógrád megyében tavaly

2021-ben Nógrád megyében negyvenegy alkalommal hívták szén-monoxiddal összefüggő esethez a tűzoltókat, négy ember életét megmentették, ketten azonban életüket vesztették.

Nool

Borítóképünk illusztráció!

Forrás: MW

Fotó: Karnok Csaba

Évről évre több ingatlanban van szén-monoxid-érzékelő, ennek is betudható, hogy egyre több ilyen esethez riasztják a tűzoltókat. Tavaly Nógrád megyében negyvenegy alkalommal hívták szén-monoxiddal összefüggő esethez a tűzoltókat, hiszen az érzékelők a legkisebb koncentráció esetén is jeleznek. Négy ember életét sikerült a gyors reagálással megmenteni, tizenöten szenvedtek valamilyen fokú mérgezést és ketten életüket vesztették - derül ki a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság közleményéből.

Ahogy arról korábbi cikkünkben is beszámoltunk, a szakemberek nem győzik hangsúlyozni a szén-monoxid-érzékelő készülékek hasznosságát, egy jól működő berendezés ugyanis életeket menthet. A színtelen, szagtalan és a levegőnél könnyebb mérgező gáz a téli, fűtési időszakban fokozott veszélyt jelenthet az emberi életre a tüzelő-fűtő berendezések révén, ugyanakkor a gázüzemű vízmelegítő készülékek egész évben veszélyforrást jelenthetnek. 

A katasztrófavédelem felhívta a figyelmet arra is, minden olyan fűtőeszköz és vízmelegítő forrása lehet a mérgező gáznak, amely nyílt lánggal működik. A tragédiák elkerülése érdekében megfelelő levegő-utánpótlást kell biztosítani a fűtőeszköz és vízmelegítő környezetében, és célszerű a készülékek közelében, fejmagasságban egy szén-monoxid-érzékelőt telepíteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában