Különleges mentés

2022.03.09. 21:34

Leállt a sóderbánya termelése – az Ipoly-völgyi Mentők búváraira is szükség volt

Nógrád megye déli határához vonultak a napokban az Ipoly-völgyi Különleges Mentők önkéntesei. Az egyesület búvárszolgálata egy sóderbánya víznyerőjében kellett hogy elmerüljön a bánya termelésének újraindítása érdekében.

Nool

A termelés újraindításának érdekében szükség volt a búvárok bevetésére is

Forrás: Ipoly-völgyi Különleges Mentők Facebook-oldala

Nem mindennapi műszaki mentési feladatot hajtottak végre egyesületünk búvárszolgálatának tagjai hétfőn délután megyénk déli határánál, egy sóderbánya víznyerő tavában. 

– írják Facebook-oldalukon szerdán közzétett bejegyzésükben az Ipoly-völgyi Különleges Mentők. Mint kiderült, meghibásodott az úgynevezett osztályozó berendezés vízellátásáért felelős, mintegy 5 méter mélységben lévő szivattyú, emiatt pedig leállt a bánya termelése. 

– A gazdálkodó szervezet alkalmazottai erőgéppel és előre rögzített acélkábelekkel megpróbálták kiemelni a szivattyút a vízből, de a terhelés hatására a rögzítési pontok elszakadtak, így az nem járt sikerrel. Búváraink a víz alatt megkeresték, majd acélsodronyokkal rögzítették a szivattyút, amelyet a bánya alkalmazottai ezután egy markológép segítségével a felszínre emeltek – közölték az Ipoly-völgyi Különleges Mentők.

Az egyesület hírportálunk érdeklődésére elmondta, hogy az eset Acsán, a nógrádi megyehatár közvetlen szomszédságában lévő bányatónál történt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában