megelőzés

2021.11.05. 15:50

Láthatóságért kampányolnak az egyenruhások Salgótarjánban

Az őszi ködös, esős délutánokon már igen korán sötétedik, a munkahelyről, iskolából hazafelé tartókat bizony egyre nehezebb észrevenni az út mellett. A közúti balesetek megelőzése érdekében a rendőrség Látni és látszani címmel indított programot, amelyhez csatlakozva szűkebb hazánkban is különböző láthatósági eszközöket osztanak az egyenruhások.

G. E.

Forrás: NMH

Fotó: H.Cs.

Az elmúlt évekhez hasonlóan az Országos Rendőr-főkapitányság Országos Balesetmegelőzési Bizottsága idén is meghirdette a „Látni és látszani” elnevezésű kampányt, amelynek célja a közúti közlekedési balesetek megelőzése. A kezdeményezéshez a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság Balesetmegelőzési Bizottsága is csatlakozott.

– Kollégáim október 25. és december 10. között heti két alkalommal két órán keresztül várják az érdeklődőket a salgótarjáni OMV benzinkúton, a Rákóczi út 182. szám alatt. Itt különféle láthatósági eszközöket adnak át a gyalogosok és a kerékpárosok részére, illetve tájékoztatják a járművezetőket a kampány részleteiről – fogalmazott Tamás-Kovács Andrea, a megyei bizottság titkára. – A fenti események időpontjáról a megyei balesetmegelőzési bizottság facebook oldalán lehet tájékozódni. Amennyiben ezek az alkalmak nem megfelelőek, az érdeklődők azt messenger üzenetben jelezhetik, vagy személyesen a főkapitányságon is tájékozódhatnak a kampányról.

Mint mondta, sokan nincsenek tisztában azzal, hogy mekkora jelentősége van a közúti közlekedési balesetek megelőzésében az éles látásnak és a láthatóságnak. Ugyan a fényvisszaverő mellény használata csak lakott területen kívül kötelező, azonban azon belül is ajánlott, mert minél élénkebb színű öltözéket viselnek a járókelők, a kerékpárosok, vagy a futók, annál előbb észre lehet venni őket.

A közlekedésben azonban a láthatósági eszközök viselésén túl, szintén kiemelten fontos a járművek megfelelő műszaki állapota is. A sofőrök a kampányhoz csatlakozott szervizekben térítésmentesen megvizsgáltathatják az autóik láthatóságáért felelős alkatrészeket. Az őszi és téli időszakra jellemző ködös, sötét délutánokon a rossz fényviszonyok miatt a világítóberendezések megfelelő működése és használata elengedhetetlen. Az akciót tovább színesíti, hogy a járművek vezetői a regisztrált optikákat felkeresve díjmentes látásellenőrzésre és hasznos tanácsokra számíthatnak. A kampányról bővebb információkat a www.latnieslatszani.hu oldalon találhatnak az érdeklődők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában