bírósági tárgyalás

2021.09.25. 10:07

Drogprevenciós „színházi előadás”-t tartottak a bátonyi iskolásoknak

Egy bírósági tárgyalást bemutató drogprevenciós „színházi előadás”-t tartottak Bátonyterenyén.

Nool

Forrás: police.hu

A police.hu tájékoztatása szerint a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság és a Balassagyarmati Rendőrkapitányság bűnmegelőzési szakemberei tartották meg a színházélmény testközelből alapelveire épített rendhagyó programjukat, amelynek ez alkalommal a bátonyterenyei Kossuth Lajos Általános Iskola adott otthont.

A diákok körében évek óta nagy sikernek örvendő bírósági tárgyalást bemutató speciális színi előadásban a vádlott egy fiatalkorú diák, aki kábítószer birtoklása bűncselekményt követett el. Az interaktív elemeket tartalmazó színdarabban a nézők, – mint a tárgyalás résztvevői – hiteles képet kaphattak a bírósági tárgyalás rendjéről és menetéről, a bíró, az ügyész, a szakértő, valamint a védő szerepéről, továbbá a tanúk és a vádlott jogairól és kötelességeiről.

Fotó: police.hu

Az első felvonást követően – avagy a „bírósági tárgyalás” ítélethozatal előtti szünetében – a résztvevő diákoknak lehetőségük volt arra, hogy kérdéseket tegyenek fel a bűnmegelőzési szakemberek részére, kifejtsék véleményüket, illetve megvitassák a bemutatott helyzetet. Elmondhatták azt is, hogy ők miért és milyen ítéletet hoznának a bíró helyében. A beszélgetést követően a „bíró” kihirdette az ítéletet.

A színházi előadásban feldolgozott történet valós, megtörtént bűncselekmények jellemzőit mutatja be, tudatosítva a nézőkkel, hogy a kábítószer-fogyasztást a káros hatásai mellett a büntetőjogi felelősségre vonás is követi. A Bátonyterenyei Kábítószerügyi Egyeztető Fórummal közösen szervezett bűnmegelőzési program elsődleges célja, hogy a tanulók hiteles formában szerezzenek a problémával kapcsolatos ismereteket.

Fotó: police.hu

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában