ügyészség

2021.07.15. 11:28

Egy évet kapott a fia és annak barátnője halálát okozó nógrádi sofőr

A Balassagyarmati Járási Ügyészség vádemelése nyomán a bíróság egy év fogházban végrehajtandó szabadságvesztésre és két év közúti járművezetéstől eltiltásra ítélte a 43 éves apát.

Nool

Forrás: NMH/ Archív

Fotó: L. B.

Az ügyészség tájékoztatása szerint a férfi 2019. augusztus 15-én a késő délelőtti órákban a 21-es számú főúton Salgótarján irányából Hatvan felé közlekedett személygépkocsijával, melynek hátsó ülésén a 19 éves fia és annak 18 éves barátnője utazott, akik a biztonsági övüket nem kapcsolták be.

A sofőr 119-125 kilométer per órás sebességgel hajtott bele egy jobbra ívelő útkanyarulatba, ami miatt a jármű menetstabilitása megbomlott, az autó a füves útpadkán keresztül a vízelvezető árokba csapódott, majd 65-71 kilométer per órás sebességgel a sűrű fás-bokros növényzetnek ütközött.

Az ütközés következtében a hátsó ülésről a be nem kötött utasok kizuhantak a gépjárműből, és olyan súlyos sérüléseket szenvedtek, hogy egyikük a helyszínen, míg másikuk a kórházba szállítását követően elhunyt.

A Salgótarjáni Járásbíróság a férfit a váddal egyezően halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétségében mondta ki bűnösnek, és bár figyelembe vette a büntetlen előéletét, megbánó magatartását, kedvező közlekedési előéletét és azt, hogy a gyermeke elvesztésén túl maga is súlyosan megsérült, de a szándékos gyorshajtás és a két halálos áldozat miatt letöltendő szabadságvesztésre ítélte.

A védelem fellebbezése folytán az eljárás másodfokon a Balassagyarmati Törvényszék előtt folytatódott.

A Nógrád Megyei Főügyészség itt az első fokú ítélet helybenhagyására tett indítványt, mert a főügyészség szerint a büntetés célja – vagyis a társadalom védelme érdekében annak megelőzése, hogy akár az elkövető, akár más személy bűncselekményt kövessen el – csak végrehajtandó szabadságvesztéssel érhető el.

A másodfokú bíróság a főügyészség álláspontjával egyetértve az ítéletet helybenhagyta. Indokolásában maga is kiemelte, hogy a kiszabott büntetésnek azt is szolgálnia kell, hogy a közlekedés más résztvevői se tanúsítsanak a jövőben hasonló magatartást, ez pedig csak végrehajtandó szabadságvesztés alkalmazásával érhető el. A döntés jogerős.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában