téves riasztás

2020.06.25. 17:01

Kötélen lógó férfihoz riasztották az egyenruhásokat Salgótarjánban

Mint arról beszámoltunk, meglehetősen morbid téves riasztás miatt vonultak a salgótarjáni Pécskő útra hétfőn az egyenruhások. Nagy erőkkel érkeztek a helyszínre a tűzoltók, a rendőrök és a mentők is.

Tévesen riasztották a hatóságokat a salgótarjáni Pécskő útra

Forrás: NMH

Fotó: H. M.

– A rendőrségre június 22-én 9 óra 37 perckor érkezett bejelentés, miszerint Salgótarján belvárosában egy épület negyedik emeletének magasságáról egy férfi lóg kötélen. A rendőrök a helyszínen megállapították, hogy a bejelentés téves volt – közölte a Nool.hu megkeresésére Dankóné Nagy Éva, a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense.

Ahogyan azt korábban megírtuk, a közelben lakók elmondása szerint egy ember formájú luftballon lógott ki az emeleti erkélyről, és ezt hihették többen – köztük a bejelentő is – öngyilkosságra készülő személynek.

Tévesen riasztották a hatóságokat a salgótarjáni Pécskő útra
Fotó: H. M. / NMH

A rendőrség az eset kapcsán felhívja a lakosság figyelmét arra, hogy a 112-es segélyhívó életet menthet, ezért mindenkit arra kérnek, hogy felelőtlen hívással ne kockáztassák mások életét! Dankóné Nagy Éva közleményében emlékeztet: – A veszélyhelyzet olyan ember, állat, műszaki hiba, elemi erő, természeti esemény, baleset, betegség vagy élettani körülmény okozta helyzet, ami az életben, testi épségben, anyagi javakban okozott kárral, illetve a természetes és mesterséges környezet fokozott megrongálásával vagy ezek veszélyeztetésével jár, és amelyet a segélyt kérő személy, illetve a környezetében lévők a készenléti szervek helyszíni segítsége nélkül önállóan megoldani nem képesek.

Hozzáteszi ugyanakkor, hogy a vészhelyzet szubjektív fogalom, így nem lehet pontosan meghatározni, hogy ki mikor tárcsázza a segélyhívószámokat. Az azonban biztos, hogy indokolatlan a 112 hívása, ha általános, tudakozó jellegű kérdésünk van; ha forgalmi információkra vagyunk kíváncsiak; ha unatkozunk és szórakozásra, beszélgetésre vágyunk; valamint ha szemmel láthatóan nincs vészhelyzet és nem igényel sürgős beavatkozást az eset.

A rendőrség sokadszor figyelmeztet, az indokolatlan hívások túlterhelik a rendszert, ezzel veszélyeztetve olyan emberek életét, vagyontárgyait, akik valóban segítségre szorulnak. Aki az egységes európai segélyhívó számot, illetve a nemzeti segélyhívó számot annak rendeltetésétől eltérő célból, szándékosan felhívja, az szabálysértést követ el. A szabálysértés elkövetőjével szemben 5 ezer forinttól 150 ezer forintig terjedő pénzbírságot, illetve közérdekű munkát is kiszabhatnak büntetésként.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában