Helyi kék hírek

2016.11.17. 06:35

Rendőrkézen a sorozatbetörők

fenyvesi

Több megyében, továbbá a magyar-román határ túloldalán is működő sorozatbetörők beazonosításáról, valamint elfogásáról számoltak be tegnap a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság épületében.

Salgótarján. A sajtótájékoztatót dr. Tarcsa Csaba rendőr dandártábornok, az Országos Rendőr-főkapitányság betöréses lopások felderítésének országos koordinátora, Negrut Mircea rendőr ezredes, Románia belügyi attaséja, dr. Kalmár Zsolt rendőr ezredes, a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi főkapitány-helyettese, valamint Kecskés András rendőr őrnagy, a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi alosztályvezetője tartotta.

[caption id="" align="aligncenter" width="980"] A sajtótájékoztató résztvevői: dr. Tarcsa Csaba, Negrut Mircea, dr. Kalmár Zsolt és Kecskés András (balról jobbra) (Fotók: Rendőrség)[/caption]

A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi osztályának munkatársai az Országos Rendőr-főkapitányság koordinálásával, valamint a román hatóságokkal együttműködve elfogták azt a hat férfit, akik Pest, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, továbbá Romániában, Nagyváradon ingatlanokba törtek be, és onnan nagy összegű készpénzt, valamint arany ékszereket tulajdonítottak el. A sajtótájékoztatón többek között az alábbiakra derült fény.

A jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján K. Tibor 52 éves isaszegi lakos március 15-én, a reggeli órákban L. László 46 esztendős, valamint K. Lajos 62 éves erdőkertesi lakossal egy salgótarjáni használtruha kereskedés ajtajáról a lakatot levágták, ezt követően bementek az üzletbe és a pultban talált készpénzt magukhoz vették. A szomszédos utazási irodába az eladótér falát megbontva jutottak be, hogy ott a páncélszekrényből eltulajdonítsák a pénzt, de megszólalt a riasztó, ezért elmenekültek.

[caption id="" align="aligncenter" width="980"] A fal sem állította meg az elkövetőket[/caption]

Kitértek arra is, hogy április 7-én, ugyanez a három férfi egy nagykátai gazdasági társaság felújítás alatt álló épületébe kísérelt meg bejutni, továbbá a páncélszekrényben tárolt összeget eltulajdonítani. A külső fal állványára másztak fel, de megzavarták őket, ezért elmenekültek.

K. Tibor, L. László, valamint egy másik társuk, V. Tamás 23 éves erdőkertesi lakos május elsején reggel, Romániában, Nagyváradon egy épületbe a tetőszerkezeten át bemásztak, a riasztóberendezést hatástalanították, egy széf zárrendszerét megrongálták és abból 1.800 lejt, továbbá nagy mennyiségű arany ékszert tulajdonítottak el.

A sajtótájékoztatón a jelenlévők azt is megtudták, hogy K. Lajos 62 éves erdőkertesi lakos, továbbá két társa, J. László 42 éves vecsési, valamint L. Gusztáv 35 éves budapesti lakos megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy szeptember végén egy tiszakanyári családi ház ablakát erőszakkal kinyitották. A lakásból laptopot, digitális fényképezőgépet, több márkás női táskát, étkezési utalványt, valamint több mint egymillió forint készpénzt eltulajdonítottak.

Szintén idén februárban K. Lajos és L. László egy őrbottyáni családi házba tört be, amikor is arany ékszereket, készpénzt loptak, több mint hárommillió forint értékben, illetve egy talicskát is magukkal vittek.

A megalapozott gyanú szerint L. László február 24-én éjszaka egy budapesti ingatlan riasztószerkezetét hatástalanította, majd a hátsó ajtót felfeszítve bement oda. Ott egy páncélszekrényt megrongálva több mint egymillió forint készpénzt, továbbá étkezési utalványt tulajdonított el.

Mint elhangzott, L. László lakóhelyén a június 6-án megtartott házkutatáson a nyomozók egy – a szakértői vélemény alapján lőfegyvernek minősülő, engedély nélkül tartott – Flóbert pisztolyt találtak, valamint foglaltak le.

Az Országos Rendőr-főkapitányság koordinációjával a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Igazgatóságának munkatársai a román rendőri szervekkel együttműködve –nemzetközi jogsegély keretében – azonosították és elfogták a Nagyváradon történt bűncselekmény elkövetésével megalapozottan gyanúsítható K. Lajost és két társát.

A széles körű nyomozás eredményeként megalapozott gyanú merült fel arra is, hogy a hat férfi további hasonló bűncselekményeket követett el Salgótarjánban, Nagykátán, Erdőkertesen, Tiszakanyárban, Őrbottyánban, valamint Budapesten is. A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztályának munkatársai valamennyi gyanúsítottat azonosították, továbbá el is fogták őket. A lakhelyükön megtartott házkutatáson az eltulajdonított arany ékszerek nagy részét lefoglalták.

A sajtótájékoztató résztvevői részletezték továbbá, hogy a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya K. Tibor, K. Lajos, valamint L. László ellen több rendbeli lopás bűntett és lopás megalapozott gyanúja, valamint L. László ellen lőfegyverrel visszaélés megalapozott gyanúja miatt, míg V. Tamás, J. László, L. Gusztáv ellen egy rendbeli lopás megalapozott gyanúja miatt folytat eljárást. A hatóság K. Lajost szeptember 30-án, K. Tibort és V. Tamást október 27-én őrizetbe vette, akiknek az előzetes letartóztatását az illetékes bíróság elrendelte.

L. Lászlót, mivel információ merült fel arra, hogy engedély nélkül fegyvert tarthat magánál –az ellene kiadott elfogatóparancs alapján – november 8-án, az éjszakai órákban Veresegyháza belterületén fogta el a Terrorelhárítási Központ műveleti egysége. A férfit a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság nyomozói őrizetbe vették, az illetékes bíróság az ő előzetes letartóztatását is elrendelte. J. László, valamint L. Gusztáv szabadlábon védekezhet – hangzott el mindez a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság épületében megtartott sajtótájékoztatón.

Gerhát Karina

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában