Időjárás

2023.07.12. 07:39

Viharral, jégesővel érkezik a lehűlés Nógrádban

Heves zivatarokra figyelmeztet az Országos Meteorológiai Szolgálat: szerdán a nap második felében már kipattanhatnak zivatarok, de estétől jégesővel, szélviharral és felhőszakadással kísért zivatarokra is számítani kell, elsősorban az ország északi felén.

Nool.hu

Ma még kánikula lesz, de estétől drasztikusan megváltozik az időjárás

Forrás: Shutterstock

A Köpönyeg előrejelzése szerint ma nyugat felől többször megnövekszik a felhőzet, de inkább csak elszórtan alakul ki zápor, zivatar. Eleinte a déli, majd az északnyugati szél erősödhet meg. 30-36 fokos hőség lesz. Érdemi események a nap második felében várhatók, a legintenzívebb cellákat nagy méretű – jellemzően 2-4 centiméteres, de akár 5 centiméternél is nagyobb – jég, óránkénti 80-100 kilométeres vagy ennél erősebb szélvihar, illetve felhőszakadás kísérheti.

Ma még folytatódik a kánikula. A tartós hőség leginkább az időseket és a szív-érrendszeri betegeket viseli majd meg, de az egészséges szervezet számára is megterhelő lesz. A megfigyelések szerint ilyenkor fáradékonyság és indokolatlan fáradtságérzet, fejfájás, aluszékonyság léphet fel, valamint fokozódik a fülledtség, ami jelentős terhet ró a szervezetre. A szív-és érrendszeri betegeknél gyakori lehet a szédülés, vérnyomás-ingadozás. Felerősödhetnek a keringési zavarok, vizesedés, nehézlégzés, fulladás jelentkezhet. Erős lesz az UV sugárzás, valamint a hőguta, kiszáradás és leégés veszélye, ezért célszerű a megfelelő védelemről gondoskodni és kerülni kell a déli, kora délutáni órákban a közvetlen napozást.

Csütörtökön az erősen felhős égből többfelé, de főleg az ország északi felén – így nagy eséllyel megyénkben is – alakul ki eső, zápor, zivatar. 27 és 33 fok közötti értékeket mérhetünk, délen lesz a melegebb.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!