Időjárás

2023.02.19. 07:22

Kiadták a figyelmeztetést Nógrádra: heves szél érkezik!

Az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnapra citromsárga, első szintű figyelmeztetést adott ki Nógrádra a várható viharos szél miatt.

Nool

– Napközben ismét erőre kap a nyugati, majd északnyugatira forduló szél, amelyből - a magasabban fekvő helyek mellett - kiemelten az északi harmadban záporok környezetében is előfordulhatnak 70-80 kilométer per órát meghaladó széllökések – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat. Nógrád vármegyére vonatkozóan első szintű, citromsárga figyelmeztetés lépett életbe az akár  70-80 kilométer per óra erősséget meghaladó szél miatt.

Forrás: met.hu

A Köpönyeg.hu vasárnapra vonatkozó előrejelzése szerint a heves szél mellett északnyugat felől gyakran erősen megnövekszik majd a felhőzet, és szórványosan várható záporeső. A hőmérséklet 14 fok körül alakul.

Orvosmeteorológia

– Kettős fronthatás terheli szervezetünket. A melegfrontra érzékenyekre gyakorol kifejezettebb stresszt az időjárás. Sokaknál jelentkezhet fejfájás, fáradtságérzet, álmatlanság, csökkenhet a teljesítőképességük. A szív-és érrendszeri betegeknél gyorsabbá válhat a szívműködés, emelkedhet a vérnyomás, emiatt is nőhet a vérzésre való hajlam (agyvérzés) és gyakoribbá válhatnak az embóliák, vérrögös elzáródások (szívinfarktus). A megfigyelések szerint a hidegfrontra érzékenyeknél a görcsös panaszok fokozódnak, egyre erősödő fejfájás alakulhat ki, valamint a stroke kialakulásának kockázata is fokozottabb lehet. Az epileptiform rosszullétek gyakorisága is megnőhet és a krónikus betegségek tünetei (ízületi fájdalmak stb.) is felerősödhetnek – fogalmaz a Köpönyeg.hu szakembere. 

Ami pedig a folytatást illeti, hétfőn nyugat felől egy szakadozott felhősáv vonul végig az országon, útját csak elszórt, gyenge eső kísérheti. A nyugatias szél többször megerősödhet és 9-14 fok várható.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!