Látási viszonyok

2022.11.16. 06:50

Így vezessünk a ködös időben! – soroljuk a tippeket és a trükköket a nógrádi autósiskola vezetőjétől

A sűrű ködös időjárás nem kedvez sem a sofőröknek, sem pedig a gyalogosoknak, ilyenkor szűkül a látótér és lassul a reakcióidő is. Megkérdeztünk egy autósoktatót, hogy milyen veszélyek leselkednek ebben az időszakban ránk, és azt is, hogy mit tehetünk a biztonságunk megőrzéséért.

Gubányi Patrik

A ködös idő jelentősen akadályozza a biztonságos közúti közlekedést, mivel a belátható útszakasz minimálisra csökken

Forrás: Nool

Fotó: Hüvösi Csaba

Mint arról már beszámoltuk, az Országos Meteorológia Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki sűrű köd miatt országszerte, amely Nógrádra is érvényes. A köpönyeg.hu előrejelzése szerint szerdától sem lesz ködmentes időjárás,  ismét párás reggelekre és estékre van kilátás sok esővel.

Portálunk megkeresésére Verbói Patrik, a Mázli Autósiskola vezetője megosztott olvasóinkkal néhány jó tanácsot, amit érdemes betartani.

– A ködös idő jelentősen akadályozza a biztonságos közúti közlekedést, mivel a belátható útszakasz minimálisra csökken. Ezzel az úton lévő akadályok – vad vagy elakadt autó –  észleléséré jóval kevesebb időnk marad. Éppen ezért ilyenkor a már jól ismert útszakaszon is ajánlott a megszokottól lassabban és figyelmesebben közlekedni – fogalmazott a szakember.

Hangsúlyozta továbbá, hogy a gépjárművezetőknek indulás előtt ellenőrizniük kell a világító- és a fényjelző berendezések állapotát, mivel a ködben nagyon fontos a láthatóság a szemből érkező, illetve a mögöttes forgalom számára. Megjegyezte: a nappali menetfény használata nem elegendő, mivel az csak előre világít, így a mögöttünk érkező gépjárművezetőnek sokkal kevesebb ideje marad észlelnie bennünket.

– A ködös időben történő közlekedés veszélye abban rejlik, hogy a megszokott sebességgel szeretnénk haladni, viszont az akadályok észrevételére, kikerülésére negyed annyi időnk marad, mint amire egy átlagos sofőr nincs felkészülve – tette hozzá.

Kiemelte: ködös időben tartózkodjunk az előzéstől, inkább vegyük fel az előttünk haladó sebességét, és tartsuk be a kellő követési távolságot. A balesetek elkerülése érdekében használjunk ködfényszórót, de a látótávolság javulásakor kapcsoljuk le, mert a szemből érkező, vagy az előttünk haladó járművezetőket erősen zavarja. A távolsági fényszóró használata nem javasolt, mivel erős fénye a páraszemcsékről visszaverődik és vakít. Ha bármilyen veszélyt látunk, jelezzük azt a szemből érkezőknek a fénykürt, duda, vagy az elakadásjelző segítségével. Legyünk türelmesebbek a közúti közlekedésben résztvevő társainkkal szemben – mondta el Verbói Patrik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában