Időjárás

2022.01.20. 07:37

Kiadták a figyelmeztetést: viharos széllökések és zivatar tarolja le Nógrád megyét

Az erős széllökések és a várható zivatar miatt első fokú, azaz sárga figyelmeztetést adott ki csütörtökre az Országos Meteorológiai Szolgálat Nógrád megyére.

Nool

Forrás: Illusztráció | Shutterstock

Csütörtökön északnyugat felől hidegfront érkezik, melynek hatására eleinte keleten fordul elő vegyes csapadék, majd délután többfelé alakul ki zápor, amit hózáporok váltanak fel. Főleg a Dunántúlon lehet néhány centiméteres hó. Eleinte a délnyugati, majd az északnyugati szél erősödik meg. +5 fok körül alakul a csúcsérték– írja a köpönyeg.hu.

Az erős széllökések és az akár villámlással, esetenként szélerősödéssel és jégesővel járó zivatarok miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztetést adott ki Nógrád megye területére csütörtök éjfélig. Mint azt az előrejelzésben is írják, a késő délelőtti, déli órákban északnyugat, észak felől markáns hidegfront érkezik, amely viszonylag gyorsan át is vonul az országon.

Forrás: met.hu

Az északi országrészben nagy területen megerősödik a nyugati, északnyugati szél, melyet a front mentén elsősorban a záporokhoz, zivatarokhoz kapcsolódóan viharos lökések is kísérhetnek. A legerősebb lökések általában 60-75 kilométer per óra között alakulhatnak, de egy-egy helyen esetleg a 75-80 kilométer per órát is meghaladhatják. Estefelé a szél veszíteni kezd erejéből.

A fronthoz kapcsolódóan a déli, kora délutáni órákban egy gyorsan mozgó záporos csapadékzóna éri el északnyugat felől az országot, majd halad délkeleti irányba. A csapadékzónát rövidebb ideig tartó intenzív havazás, esetleg hódara kíséri, illetve helyenként (nagyobb eséllyel az északi, északnyugati tájakon) zivatarok is kialakulhatnak. Az esti órákra az intenzív csapadékzóna ugyan elhagyja az országot, de mögötte újabb hullámban érkezhetnek hózáporok.

Forrás: met.hu
Forrás: met.hu

A frontérzékenyek javulást tapasztalhatnak. Jelentősebb egészségi állapotot befolyásoló időjárási tényezőre nem kell számítani, a legtöbb időjárás okozta tünet enyhül, illetve megszűnik. Érdemes minél több időt a szabadban tölteni - javasolja dr. Pukoli Dániel a köpönyeg.hu oldalon. Hozzáteszi, hogy a sok napfény hatására hangulatunk is javulhat és a depressziós tünetek is csökkenhetnek. A reggeli órákban érezhető fagyos idő miatt a mozgásszervi betegségekben szenvedőknél ízületi fájdalom jelentkezhet. 

A köpönyeg.hu előrejelzése szerint pénteken a többórás napsütés mellett észak felől gyakran erősen megnövekszik a felhőzet, és elszórtan lesznek hózáporok. Erős, néhol viharos lesz az északnyugati szél. Erős lehűlés várható: délután már csak +1°C körüli értékeket mérhetünk. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!