Időjárás

2021.06.27. 10:09

Villámlás, zivatar, jégeső: citromsárga figyelmeztetést adtak ki megyénkre

Vasárnapra zivatarveszély miatt citromsárga figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat Nógrád megyére.

Nool

Forrás: Shutterstock

Nógrád megyére zivatar veszélye miatt adott ki elsőfokú figyelmeztetést vasárnap éjfélig az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az elsődleges veszélyforrást a villámlás jelenti, de esetenként szélerősödés, jégeső is előfordulhat.

Az Északi-középhegységben, az Alföld északi részén, valamint az Alpokalján számíthatunk helyenként zivatarra, amelyhez rövid idő alatt 10-20 millimétert meghaladó csapadék, kisméretű jég is eshet. Ehhez viharos, akár 60 kilométer per órás széllökés társulhat – írja a met.hu.

Fotó: met.hu

Az előrejelzések szerint vasárnap a fátyol- és gomolyfelhők mellett sok napsütésre számíthatunk. Főleg az ország északkeleti, keleti felén-harmadán (kiemelten az Északi-középhegység tágabb térségében), illetve az Alpokalján fordulhat elő helyenként záporeső, zivatar. Az északi szél néhol megélénkül, zivatar térségében erős vagy viharos lökések is lehetnek. Estére túlnyomóan derült, száraz idő várható, helyenként fátyolfelhők vonulnak. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 28 és 33 fok között várható. Késő estére 17 és 24 fok közé hűl le a levegő. Nagyvárosokban, tópartok környezetében lesz a melegebb.

Vasárnap fronthatás nem terheli szervezetünket. A fülledtség és a hőmérséklet kissé mérséklődik, de a nappali erős felmelegedés miatt melegfrontra jellemző tünetek jelentkezhetnek úgy, mint fáradékonyság és indokolatlan fáradtságérzet, fejfájás, aluszékonyság. Sokaknál figyelmetlenség, koncentrációs zavar alakulhat ki, ami növeli a balesetek előfordulásának kockázatát. A meleg idő miatt a szervezet folyadékigénye is megnő, ezért a nap folyamán ennek pótlására is érdemes odafigyelni – közölte a köpönyeg.hu.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!