havazás

2021.04.19. 14:13

Volt már rosszabb is az április: 2017-ben mindent megbénított a félméteres mátrai hó

Sokakat zavarja az idei szeszélyes április, pedig pár éve sokkal rosszabb volt a helyzet. 2017 áprilisában hatalmas hóvihar csapott le hazánkra.

Nool

Forrás: Karancs Speciális Mentőszolgálat

Az utóbbi hetekben igazán szeszélyes volt az időjárás az egész országban. Szűkebb hazánkban a napsütés és felmelegedés helyett ugyanis számtalanszor havazásról is beszámoltunk. Nemrég egy váratlan jégeső csapott le a nógrádi megyszékhelyre. Április közepén pedig ismét fehérbe öltözött az ország legmagasabb pontja. A havazás Nógrád megye több településére is eljutott, több helyen is hó borította a köztereket.

Sokan panaszkodunk az áprilisi tél miatt, pedig pár évvel ezelőtt sokkal rosszabbra is volt példa. 2017-ben akkora hóvihar csapott le az országra, hogy Kékestetőn a hidegrekord is megdőlt, a galyatetői hotelben pedig vendégek rekedtek a hatalmas havazás miatt.

" data-width="500" data-show-text="true">

">A mai napon egyesületünk felkérést kapott a mátrai utak feltérképezésére és egy aggregátor helyszínre vitelében is...

 

Az MTI akkori közleménye szerint országszerte 6 település nem volt megközelíthető a hihetetlen havazás miatt.

- A rendkívüli időjárási helyzet miatt az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) operatív törzset működtet – tájékoztatták akkor az MTI-t.

Mukics Dániel, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője 2017-ben elmondta: országszerte mintegy 120 riasztást kaptak a tűzoltók. Főként közúti balesetek, kisebb arányban kidőlt fák, leszakadt faágak és villamosvezetékek miatt kérték a katasztrófavédelem segítségét. A legtöbb riasztás Bács-Kiskun, Csongrád, Nógrád és Pest megyében, valamint a fővárosban érkezett.

A Magyar Közút közleményében azt írták, hogy jellemzően a Duna vonalában, Bács-Kiskun megye nagy részén, Heves, Nógrád és Borsod-Abaúj-Zemplén megye magasabban fekvő területein maradt meg a hó. A közútkezelő pedig rövid időre lezárta a Mátrába vezető nógrádi utakat is.

" data-width="500" data-show-text="true">

">Ha azt hiszed, ez az idő rémálom, akkor nézd meg, mi volt 2017-ben❗ 😱🌨 Emlékeztek még erre❓ #havazás #időjárás #káosz

 

2017. április 19-én a rendkívüli időjárás miatt a rendőrség lezárta a 24-es főutat a 7-es kilométerszelvénytől egészen a galyatetői elágazóig, a 28-es kilométerig, ahol több kamion és autó is elakadt. Mátraszentimrén, Mátraszentlászlón, Mátraszentistvánon, Fallóskúton, Bagolyirtáson, Galyatetőn és Mátraházán nem volt áram, ez megközelítőleg hatszáz fogyasztási helyet érintett – írja a Heol.hu.

Hozzátették: a Mátra Gyógyintézet főigazgató főorvosa a hóhelyzet miatt betegfelvételi zárlatot és látogatási tilalmat rendelt el. Az intézetet csak speciális járművekkel lehetett megközelíteni, illetve áramszünet is volt. De a havazás és erős szél miatt több települést, illetve településrészt sem lehetett megközelíteni közúton.

A rendkívüli havazás miatt még április 21-én is le volt zárva a 24-es főút egy része és közel 1200 helyen szünetelt az áramszolgáltatás. A Felső Mátrában lévő szállóvendégeknek április 21-én 10 és 13 órakor biztosítottak lehetőséget arra, hogy a forgalom elől elzárt útszakaszokon keresztül szálláshelyeiket autóval elhagyják a 24-es számú főút irányába. Összesen 74 járművel 177 ember hagyta el a szálláshelyét a felvezetők segítségével – olvasható a Heol.hu-n.

A Sípark Mátraszentistván 20-án tette " target="_blank" rel="noopener noreferrer">közzé közösségi oldalán az alábbi szöveget:

- Elvesztettük a mobil kapcsolatot is a Mátraszentistvánban lévőkkel. Szerda óta nincs áram a mátrai falvakban és járhatatlanok az utak is. Úgy tűnik reggelre a mobil szolgáltatás is megadta magát. Internet sincs. Információink szerint az agregátorokból is kezd kifogyni az üzemanyag a hotelekben. Reméljük mindenki biztonságban van és és jól van!

Ha Önnek is van képe a négy évvel ezelőtti ítéletidőről, küldje el nekünk a [email protected] email címre, hogy másokkal is megoszthassuk azt!

Hasonló hóvihar idén februárban volt Nógrád megyében. Szinte percenként történtek balesetek a február 10.-i havazás következtében megváltozott útviszonyok miatt. Kamionok, buszok és személyautók akadtak el a megye útjain, de a vonatközlekedést is nehezítette az ítélet idő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!