Erdőgazdálkodás

2024.02.20. 18:09

Megkezdik a tízéves erdőtervezési munkálatokat Salgótarján környékén

Ahogy 2023 nyarán a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Nógrád Megyei Helyi Csoportja több médiafelületen is hírt adott róla, hamarosan megkezdődnek a salgótarjáni erdőtervezési körzetben a tízéves erdőgazdálkodási munkálatok és a tervek megújítása.

Sipos Nina Vivien

Drexler Szilárd salgótarjáni természetfilm-rendező és operatőr, az MME oszlopos tagja, valamint az MME helyi csoportja létfontosságú feladatának tekinti már régóta a Salgótarján környéki térség madárvédelmi és természetvédelmi ügyeinek nyomon követését, ezt pedig tematikus programjaik, rendezvényeik és nyilvános felhívásaik alkalmával is igyekeznek hangsúlyozni a társadalom felé. Ezúttal is egy fontos kérdéskörrel kapcsolatban osztották meg álláspontjaikat. Megkezdődtek a Salgótarján környéki erdők erdőtervezési munkálatai, amelyről a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Nógrád Megyei Helyi Csoportja osztott meg a közelmúltban hivatalos közösségi oldalán egy közleményt. 

A most induló erdőtervezési tevékenység Salgótarján város közigazgatási területén kívül még kilenc település – Bárna, Karancsalja, Karancsberény, Karancslapujtő, Kazár, Mátraszele, Somoskő, Zagyvaróna, Somoskőújfalu – erdeiben fog zajlani. A körzeten belül védett természeti területnek számít a Karancs-Medves Tájvédelmi Körzet és a Pécskői bazaltkúp helyi jelentőségű Természetvédelmi Terület.

Megkezdik a tevékenységet
„A Nemzeti Földügyi Központ  Erdészeti Főosztály (a továbbiakban: NFK) az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló 2009. évi XXXVII. törvény (a továbbiakban: Evt.) 33. § (1) bekezdés a) pontjában, valamint az Evt. végrehajtásáról szóló 61/2017. (XII. 21.) FM rendelet (a továbbiakban: Vhr.) 6. számú mellékletében foglaltaknak megfelelően az alábbiak szerint hivatalból megkezdi a Salgótarjáni erdőtervezési körzetre vonatkozó igazgatási tevékenységét” – olvasható a hivatalos tájékoztató a Nemzeti Fölgyügyi Központ (NFK) oldalán, mely 2024. január 31-én jelent meg.

Mit foglalnak magukba a körzeti erdőtervezési munkák?

A közlemény szerint felülvizsgálják az erdők területi beosztását, valamint a gazdálkodás területi egységének számító erdőrészletek termőhelyére és faállományára vonatkozó összegző adatokat. Meghatározzák azokat a gazdálkodási lehetőségeket és feladatokat, amelyeket az elkövetkező tízéves periódusban az erdők kezelését végző erdőgazdálkodók elvégezhetnek. Ezen tevékenységek közé tartoznak a fiatal és középkorú erdőkben végzendő, úgynevezett nevelővágások (tisztítások, gyérítések), az idős erdőkben a tarvágások, felújítóvágások, szálalóvágások, továbbá az erdőfelújítási munkák. 

Kiemelték, az erdők számos védelemre szoruló természeti értéket rejtenek magukban, illetve a környezeti változások és az emberi hatások következtében napjainkban fokozottan veszélyeztetett élőhelyeknek számítanak. Az ország más térségéhez hasonlóan Salgótarján környékére is igaz, hogy az erdőgazdálkodási terv védett természeti területeket is érint. Elengedhetetlen tehát, hogy olyan gazdálkodási tervek szülessenek az elkövetkező tíz évre, amelyek a természetvédelmi szempontoknak maximálisan megfelelnek. 

Az egyesület helyi csoportja elsődleges feladata, hogy ráirányítsa a szakmai és társadalmi figyelmet a természetvédelmi problémákra, elősegítse a felmerülő nehézségek megoldását, és a természeti értékek megóvását támogató kommunikációt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!