Nool.hu videó

2024.02.08. 16:30

Balassagyarmaton nyitott irodát a Nógrád Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara (videó)

A Nógrád Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara új irodát nyitott Balassagyarmaton csütörtök délelőtt, annak érdekében, hogy a kamarai szolgáltatások a térség vállalkozásai számára minél elérhetőbbé váljanak.

Lászlók Judit

Az új iroda Balassagyarmaton, a Rákóczi fejedelem út 5. szám alatti épületben kapott helyet

Forrás: Nool

Fotó: Vendel Lajos

Az új iroda Balassagyarmaton, a Rákóczi fejedelem út 5. szám alatti épületben kapott helyet. A kirendeltség ünnepélyes megnyitóján dr. Tordai Péter, a Nógrád Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara (NKIK) elnöke elmondta: – Salgótarjánban már régóta működik irodájuk, azonban évek óta terveztek egyet Balassagyarmaton is nyitni, amire végül most adódott lehetőségük. Az új területi iroda vezetője pedig Varga Zsolt lesz.

– A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) a Nemzetgazdasági Minisztériummal egy szerződés keretében kívánja a vállalkozásokat fejleszteni az országban a kamarai hálózaton keresztül – mondta dr. Tordai Péter. Hozzátette: ennek egyik első lépése, hogy megnyitják ezt az irodát azért, hogy minél közelebb legyenek a vállalkozásokhoz, illetve a kamara által nyújtott szolgáltatásokat – egyebek mellett a tanácsadást, a Széchenyi Kártya ügyintézését, a pályázatokat, valamint az adóügyi tanácsadást – ebben a régióban is tudják biztosítani.

Dr. Tordai Péter kiemelte továbbá: szűkebb hazánk többi városában kihelyezett irodáik lesznek ideiglenes jelleggel, ahol ezek a szolgáltatások szintén elérhetők lesznek, illetve vásárokat is fognak látogatni. Továbbá egy tanácsadói-testületet is működtetnek majd, amely a vállalkozók kérdéseit lesz hivatott megválaszolni.

Jelentős előrelépési lehetőség

Ezt követően Dunai Péter, az MKIK főtitkára szólt a jelenlévőkhöz. Beszédében hangsúlyozta: 2010 óta remek együttműködést folytatnak a kormánnyal. A legutóbbi, két éve aláírt megállapodásuknak lett az új eleme az, miszerint a kormány minden évben a költségvetésből egy hasonló mértékű forrást biztosít a kamarai rendszernek, mint amit a kamarai hozzájárulásból a vállalkozóktól beszednek, mindez pedig jelentős előrelépési lehetőséget jelent.

– Ennek az eredménye az, hogy egyrészt egy ambiciózus és nagy horderejű központi vállalkozásfejlesztési programot tudunk ennek a 75 százalékából megvalósítani, amiben végrehajtóként részt vesznek a vármegyei kamarák is. A forrás 25 százalékát pedig fel kellett osztanunk a területi kamarák között annak érdekében, hogy segíteni tudjuk az elmaradottabb térségeknek a felzárkózását – mondta Dunai Péter.

Segítséget kaphatnak a vállalkozások

Balla Mihály, a térség országgyűlési képviselője is részt vett az eseményen, aki elmondta, hogy Balassagyarmat és Rétság, valamint a térségük a vármegye exportképességének több mint a 62 százalékát adják. Mint mondta: Balassagyarmat és térsége jelentős gazdasági fejlődésen ment át, ami felértékelte a várost, éppen ezért fontos, hogy lesz itt egy olyan területi iroda, ahol a vállalkozások segítséget kaphatnak.

Csach Gábor, Balassagyarmat polgármestere pedig az iroda megnyitásával kapcsolatban arról beszélt, hogy a városban a koronavírus-járvány és a válságok ellenére sem csökkent a vállalkozások száma, sőt, a 2020 előtti időszakhoz képest nőtt is. Jelenleg 1860 vállalkozás működik a városban. Az önkormányzat iparűzési adó árbevétele pedig tavaly meghaladta az 1,1 milliárd forintot, ami a 2022-es évhez képest 40 százalékos emelkedést jelent. 

Varga Béla, az NKIK alelnöke szintén örömét fejezte ki az új területi iroda megnyitásával kapcsolatban. – Nógrád vármegyében tizenkétezer cég van, ebből ötezer regisztrált telephellyel működik Balassagyarmaton és térségében. Egyértelműen látható, hogy Balassagyarmat és térsége Nógrád vármegye gazdasági motorjává vált és az ide betelepülő cégek jelentős erőt képviselnek. Ezért külön öröm számunkra, hogy azok a szolgáltatások, amit a kamara tud nyújtani ingyenesen a tagság és a regisztrált cégek számára, azok most már egy balassagyarmati irodában is elérhetők – mondta az alelnök.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!