Nool.hu videó

2023.12.05. 17:28

Szakmájuk csúcsára jutottak: mesterleveleket adtak át Salgótarjánban (fotók, videó)

A Nógrád Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara mesteravató ünnepségén három szakmát érintően összesen tizenhat mesterlevelet adtak át hétfőn Salgótarjánban, a Megyeháza dísztermében. A ceremónia részeként aranykoszorús mester kitüntető címet vehetett át négy, szakmáját már legalább harminc éve magas szinten gyakorló, elismert mester.

Veres Edina

Három szakmát érintően összesen tizenhat mesterlevelet adtak át, illetve aranykoszorús mester kitüntető címeket is adományoztak

Forrás: Nool

Fotó: Hüvösi Csaba

Ünneplőkkel és ünnepeltekkel telt meg hétfőn Salgótarjánban a Megyeháza díszterme a Nógrád Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara (NKIK) mesteravató ünnepségén.

A rendezvényen megjelenteket elsőként dr. Tordai Péter, az NKIK elnöke üdvözölte. Mint fogalmazott: köszönet illeti az avatás előtt álló mestereket, amiért a munka és a magánéleti elfoglaltságaik mellett is vállalták, hogy újra iskolapadba ülnek és teljesítik a több száz órás képzést, amely a szakma csúcsára juttatta őket.

– A mesterfokozat nagy presztízsnek örvend a társadalomban, a mester mindig is elismert volt. Ez a szó a magyar mellett más európai nyelvekben is összekapcsolódik egy pozitív jelentéstartalommal, amely valaminek a nagyságát emeli ki. Eljutottak a szakmájuk csúcsára, de itt még nem ér véget ez az út. Hiszen oda felérni egy hosszú és komoly tanulási folyamat eredménye, de ott meg is kell maradni – hangsúlyozta dr. Tordai Péter, aki azt is hozzátette: mindez azt jelenti, hogy abban a szakmában, amelyben a mesterré avatottak kiemelkedőt alkotnak, mindig vannak újdonságok. Azokat pedig követni, tanulni kell. Az NKIK elnöke végül azt is elárulta, hogy véleménye szerint a legfontosabb, hogy a mestereknek legyenek tanítványaik, hiszen mester nem létezik tanítvány nélkül. – Ezt a tudást, amit megszereztek tovább is kell adni. A mester ettől válik mesterré – húzta alá.

Megfordult a magyar GDP, már pozitív pályán vagyunk

A Salgótarjánban tartott mesteravató ünnepséget dr. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke is megtisztelte jelenlétével. Köszöntője után a magyar gazdaság versenyképességének alakulásáról, illetve a jövő évi kihívásairól tartott előadást az egybegyűlteknek. Rámutatott, hogy az iparkamara egy olyan köztestület, amelynek az a dolga, hogy a gazdasági szereplők „önkormányzataként” megszervezze a gazdaságot. Így például mesterképzést tartanak, különböző okmányokat bocsátanak ki, részt vesznek a szakképzések, a felnőttképzések, illetve a duális képzések lebonyolításában is. Dr. Parragh László kifejtette, hogy e feladatok közé sorolható továbbá a gazdasági előrejelzések összeállítása, amely tevékenységet egy kutatóintézet és egy közgazdasági csapat segítségével végzik el.

– Azt látjuk, hogy a magyar GDP megfordult. Szeptember vége, október eleje óta pozitív pályán vagyunk. Ezt lehet, még nem érezzük a mindennapok szintjén, de a folyamat már elindult – emelte ki.

Az MKIK elnöke ezután szót ejtett még egyebek mellett az inflációról, a reálbérek tekintetében történt és várható változásokról, a magyar munkaerőpiac helyzetéről, valamint a következő időszak gazdasági kihívásairól, és arról is, hogy milyen új modellt próbálnak létrehozni.

Ezután egy rövid, fotókból összeállított kisfilm mutatta be azt a szűk fél esztendőt, amíg a mesterjelöltekből mesterek váltak.

Mesterleveleket és aranykoszorús mester kitüntető címeket adtak át

Miután az esemény „főszereplői”, azaz a mesterjelöltek letették esküjüket, elkezdődött a mesterlevelek átadása. Az okleveleket dr. Parragh László és dr. Tordai Péter mellett az adott szakma mestervizsga bizottságának elnökétől vehették át az érintettek. A díszborítású okmány átvételéért elsőként a fodrász szakmában mesterlevelet szerzetteket szólították, így: Baranyi Beatrixot, Horváth Zoltánt, Kocza Flórát, Molnár Évát, Oláh Krisztiánt, Schneiker Károlynét, Schneiker Lillát, Szabó Viktóriát és Soltész Bernadettet. 

Festő, mázló és tapétázó szakmában mesterré avatták Bogdány Zsoltot, Tokodi Viktort, illetve Végh Gábort. Végül az okleveleket a kézápoló és körömkozmetikus szakma új mestereinek, azaz Baranyi Anitának, Dienes Mónikának, Ghebali Kenzának és Hutyán-Magos Nórának nyújtották át. Ezt követően – a hagyományt folytatva – az MKIK és az NKIK elnöke közösen helyezték el a most avatott mesterek könyvét a mesterládában.

Az MKIK Mestervizsga szabályzata értelmében lehetőség van rá, hogy a szakmájukat magas szinten, legalább 30 éve gyakorló mesterek számára aranykoszorús mester kitüntető címet adományozzon. Idén az NKIK négy elismert mester számára ítélte meg a díjat. Aranykoszorús mester lett dr. Lipták Ferencné, aki egy év híján immár fél évszázada dolgozik kozmetikusként jelenlegi munkahelyén Salgótarjánban. Az elismerő címet szintén átvehette Szarvas Sándorné, aki érettségije megszerzése óta közel 50 éve töretlen lelkesedéssel dolgozik fodrászként. Szintén aranykoszorús mesterré vált Határ István autószerelő, aki szakmájában 50 év alatt kimagasló eredményeket ért el, valamint Tibay Gábor szobafestő, aki 74 évesen is még aktívan dolgozik, vizsgáztat és adja át elméleti, illetve gyakorlati tudását a fiatalabb generációnak.

A mesterlevél megszerzése egyfajta diploma

Az esemény fényét P. Kerner Edit szavalatával emelte. A mesteravató ünnepség végül állófogadással zárult, ahol Szabó Sándor, a Nógrád Vármegyei Kormányhivatal főispánja pohárköszöntőjében úgy fogalmazott: a mesterlevél megszerzése egyfajta diploma.

– Nógrád vármegyében sajnos felsőoktatási intézményekben nem bővelkedünk, így minden diplomának külön jelentősége van. Tehát kérem, vegyék úgy, hogy ez egy diploma, amire büszkék lehetnek, viszont kötelezettséggel is jár. Már korábban is elhangzott, hogy ezt a tudást igenis illik, és kötelesek is továbbadni a következő nemzedéknek, vagy annak, aki érdeklődik a szakma iránt – mutatott rá Szabó Sándor, aki azt is hozzátette: információi szerint a képzések résztvevői nem csupán a szakmával, hanem vállalkozásokkal kapcsolatos ismereteket is szereztek. Szabó Sándor véleménye szerint ezek a tudáselemek csak azt erősítik, hogy a hétfőn avatott mesterek sikeresen el tudjanak igazodni hazánk gazdasági világában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!