Szomszédoló

2023.10.01. 20:11

Füleken a vasútállomás környékének teljes felújítását tervezik

A vasútállomás előtti közterület komplex felújítására az észak-nógrádi város önkormányzat pályázatot nyújt be a közeljövőben. Az 1,3 millió Eurós projekt részét képezi majd az új járdák, parkolóhelyek, burkolt területek kiépítése, valamint nem kevés zöldterület létrehozása.

Nool.hu

Az önkormányzat az állomás előtti, Vasúti utcai közterület teljes felújításának kérdésével még 2020-ban kezdett el foglalkozni, amikor együttműködési ajánlatot kapott a Szlovák Államvasutaktól a megállók és állomások melletti nagy kapacitású parkolók és várakozó helyek átfogó rendezéséhez. Ennek eredményeként készült el az 1,3 milliós értéket meghaladó terv, amelynek köszönhetően jelentősen megváltozna az adott városrész arculata. Sikeres pályázás esetén a város 104 ezer euróval szállna be a költségekbe.

A projekt benyújtása előtt az önkormányzatnak rendeznie kellett az állomás előtti, több mint 5200 négyzetméteres földterület tulajdonjogi és jogi viszonyait is. A nagyszabású projekt a pályaudvar előtti burkolt területek és járdák átfogó felújításával számol.

– A járdák fő hálózata a tervezet szerint megmarad, de új járdákat is kialakítanak, amelyek az állomásépület mentén és a körforgalom körül futnak majd. A biztonságosabb gyalogosforgalom érdekében új gyalogátkelőhelyeket is javasoltunk – tájékoztatott Anderko Erika a hivatal városi stratégiai-fejlesztési alosztályának vezetője. 

Hozzátette: a projekt a meglévő parkoló burkolt területeinek átépítését is előirányozza, itt 35 állandó parkolóhely létesül. Ezek közül kettőt elektromosjármű-töltők telepítésére jelölnek ki. A mostani ideiglenes buszmegálló helyére egy új, 16 méteres autóbusz-megállót szeretnének építeni. Ezt járda kötné össze az állomásépület bejáratával. 

A legjelentősebb esztétikai változtatás az állomás és a szemben lévő két lakóépület között fekvő kisebb parkot is érinti. A teret jelenleg teljesen benőtték a fák és az invazív növények, amelyek annyira sűrű bozótot alkotnak, hogy az lehetetlenné teszi a kis parkba való bejutást. A projekt a teljes terület visszagyepesítését, új zöldfelületek létrehozását, újonnan ültetett növényzet telepítését irányozza elő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!