Szomszédoló

2023.10.02. 07:55

Felújíttatná az önkormányzat a füleki városházát, az épület szecessziós stílusú

Fülek önkormányzata támogatásért folyamodott a városháza történelmi épületének teljes felújítására. A város történetének egyik legmagasabb támogatása a szecessziós épület megőrzésének biztosítását célozza.

Faragó Zoltán

A beruházással a helyi emberek, az alkalmazottak és az ügyfelek számára is minőségi környezetet teremteni – írja portálunknak eljuttatott közleményében a füleki városháza.

Anderko Erika, a stratégiai és városfejlesztési alosztály vezetője arról tájékoztatott, hogy a hivatal az épület rekonstrukciójára valamivel több mint 2,5 millió eurót kér a Helyreállítási tervből a közlekedési minisztérium Történelmi és műemlékvédelem alatt álló középületek helyreállítása című elhívására reagálva. A város 33 ezer euró hozzájárulással számol. A terveken már két éve dolgozik az önkormányzat.

– Jelenleg az épület műszaki állapota nem kielégítő, nem felel meg a kor elvárásainak. A falak feláznak, a tetőburkolat széthullik, nem hatékony a fűtésrendszer, amelynek működtetése energetikai szempontból nagyon igényes. Mihamarabb meg kell oldalunk az épület állapotának gondját. Úgy, hogy megőrizzük a történelmi értékét és az alkalmazottak és az ügyfelek számára az ügyintézés szükséges feltételein is javítsuk – magyarázta Agócs Attila polgármester.

Teljes felújítást terveznek

A projekt része az épület külsejének és a közművesítésének teljes felújítása, mégpedig intelligens technológiák és környezettudatos megoldások alkalmazásával. A kültér tekintetében a terv teljes homlokzati felújítással számol, hagyományos, de szigetelő vakolattal, emellett szeretnénk megőrizni a homlokzat minden értékes díszítőelemét. Az évtizedek óta ázó falazatokat injektálással konzerváljuk majd – áll a közleményben. 

A tervek szerint minden nyílászáró cserélnek, az újak minden energetikai igényt kielégítenek majd, ugyanakkor történelmi aspektusból a lehető legnagyobb mértékben korhű kivitelűek lesznek. A belső udvar szintén megújul. Gondoskodnak a vízgyűjtésről, az esővizet visszatartó tartályokba vezetik. Az udvar új burkolt felületeket kap, új növényeket ültetnek, belső parkolójában elektromos autótöltő is lesz.

A pályázat jóváhagyása esetén a projekt 2024-ben valósul meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!