Átverés

2023.09.20. 15:00

Figyelem, nógrádiak: pofátlan banki csalók telefonálgatnak országszerte!

Nógrádi banki ügyfelek adatai is veszélybe kerülhetnek, ha bedőlnek a legújabb telefonos csalásnak. Ismeretlen elkövetők ezúttal a Magyar Nemzeti Bank (MNB) nevével visszaélve próbálnak előbb személyes információkhoz, majd pénzhez jutni.

Nool.hu

Ne dőljön be a telefonos csalónak! Ne adja ki személyes és banki adatait! Képünk illusztráció.

Forrás: Shutterstock

A csalók egy-egy bank állítólagos problémájára hivatkozva ígérnek jegybanki segítséget. Csakhogy ilyet az MNB soha nem tesz, mert nem végez közvetlenül kereskedelmi banki adminisztrációt – írja a bank közleményére hivatkozva a VG.hu. A cikkben kiemelik: a Magyar Nemzeti Bank hivatalos telefonszámait másolva támadnak a kibercsalók, akik azonnali másik bankszámlára való utalást vagy vírusirtó program – valójában további adatok megszerzésére vagy a számítógép irányításának átvételére alkalmas kémprogram – telepítését ajánlják az ügyfeleknek.

Az MNB büntetőfeljelentést tesz a történtek kapcsán, a megkárosított állampolgároknak pedig azt javasolják, hogy szintén célszerű a rendőrséghez fordulniuk. A VG.hu cikkéből megtudtuk, csak az idén eddig összességében 61 esetben érkezett az ügyfelektől jelzés arról, hogy a jegybank nevével visszaélve akarták őket megtéveszteni.

Sok ilyen eset történt korábban is

Tavaly májusban írtunk arról, hogy rendőrnek, ügyvédnek, ügyésznek adták ki magukat a telefonos csalók, így kértek pénzt a „letartóztatásba került gyermekük” szabadlábra helyezésének elintézéséért nógrádi áldozataiktól. Erről itt olvashat bővebben:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!