Költségvetés

2023.09.25. 15:40

Egymilliót pisiltünk össze fél év alatt a salgótarjáni önkormányzatnak

Csütörtöki ülésén tárgyalja a város költségvetésének I. félévi teljesülését a salgótarjáni képviselő-testület. A nyilvánosan elérhető tájékoztatóból egyebek mellett az is kiderül, hogy mennyit fizettünk hat hónap alatt az önkormányzatnak parkolásért vagy éppen a nyilvános illemhely használatáért.

Nool.hu

Nagyjából befolyt a tervezett összeg... Képünk illusztráció.

Forrás: Shutterstock

Köztudott, hogy a sok százmilliós nagyságrendű állami támogatások ellenére (az államháztartáson belülről hat hónap alatt több mint 251 millió forint működési célú támogatás érkezett Salgótarjánba – a szerk.) a baloldali városvezetés lényegében évek óta különböző rövid és hosszú lejáratú hitelekből működteti a várost. A csütörtökön terítékre kerülő költségvetési beszámolóban például az áll, hogy:

A költségvetés teljesítéséhez mindenképpen szükséges a központi költségvetésből kapott többlettámogatás. Amennyiben nem érkezik többlettámogatás, az év utolsó hónapjaiban számítani kell likviditási problémákra.

Mindezek ellenére az önkormányzatnak természetesen vannak saját bevételei is, ezek között két érdekességre is bukkantunk. A beszámolóban azt írják, hogy a fizetős parkolóhelyekből bruttó 73 millió 642 ezer forint éves bevételre számítanak idén, és ebből az első hat hónapban már be is folyt a város kasszájába 33 millió 255 ezer forint. Ez a tervezett összegnek csupán 45,2 százaléka, ugyanakkor időarányosan így is 4,7 millió forinttal több beszedett parkolódíj, mint 2022 első félévében. A parkolók üzemeltetését egyébként a VGÜ Kft. végzi, jelenleg 206 fizető parkolóhely és 8 automata van a városban. 

Szintén a VGÜ működtet nyilvános illemhelyet is. Ettől 2 millió 540 ezer forint bevételt remél idén a város, ennek 42 százaléka teljesült, azaz június végéig 1 millió 66 ezer forintot fizettek kis- és nagydolguk elvégzéséért a salgótarjániak, illetve a megyeszékhelyre érkező vendégek. Tavaly egyébként az első félévben a mostaninál kicsivel több, egészen pontosan 1 millió 113 ezer forint vécébevétele volt Salgótarjánnak. A beszámolóban valamiért külön kiemelték, hogy az illemhely 2022 márciusa óta szombatonként meghosszabbított, vasárnap délelőtt pedig új nyitvatartással üzemel.

A teljes beszámoló a város weboldalán nyilvánosan elérhető.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!