Gazdaság

2023.08.16. 17:28

Fejlődik a gazdaság a nehézségek ellenére is Balassagyarmaton

Épületek újulnak meg, funkciót kapnak az átmenetileg kihasználatlan ingatlanok, cégek települnek le és bővítenek. Zajlik az élet Balassagyarmaton, ami az egész térségre hatással van.

Lukács Zsófia

Csach Gábor polgármester elmondta, hogy idén már 13 beépítési kötelezettséggel terhelt telket is értékesítettek

Forrás: Nool.hu

Fotó: Lukács Zsófia

Az Ipoly-parti városban a jelenleg egész Európát érintő kiszámíthatatlan gazdasági folyamatok dacára is egymást érik a beruházások, amelyek a település vonzáskörzetére is kihatnak Nyugat-Nógrád gazdasági és társadalmi központjaként.

– Balassagyarmaton más településekhez képest nincs gond a gazdasággal, folyamatosak a beruházások, és nemcsak a mintegy kétmilliárd forintos éppen zajló önkormányzati projektek esetében. Az elmúlt fél évben számtalan kereskedelmi és szolgáltató egység nyitotta meg kapuit, vagy kezdett jelentős fejlesztésbe – mondta el érdeklődésünkre Csach Gábor polgármester.

Mint arról korábban beszámoltunk, Nógrád vármegyében Balassagyarmaton nyitotta meg első üzletét az ALDI, amely beruházásával megújította az épületet és a környezetét. Megnyílt a Lipóti Pékség, a Creed Barber, a 22-es fagyizó, bővít a Kék ABC, a Buki ABC, a Rossmann. Hamarosan új könyvesbolt, gyrosos és pékség nyílik, új és nagyobb épületbe költözik a DM – sorolta a polgármester.
Csach Gábor arra is kitért, hogy hat önkormányzati belvárosi bérlemény talált gazdát, szeptemberben újranyit a most felújított Heksch-palota hatvan év után tavaly bezárt könyvesboltja is. Mindezek felett idén már 13, beépítési kötelezettséggel terhelt építési telket is értékesítettek. Ezen felül pályázatokon keresztül új lakásokat alakítanak ki  Balassagyarmat lakosságának megtartása és növelése érdekében.

–Bízom benne, hogy a fejlesztések fejlesztéseket vonzanak. A belvárosi ingatlanokon kívül az ipari területekre is várunk érdeklődő vállalatokat – hangsúlyozta a polgármester.

A Kék ABC ügyvezetője, Adamek István 29 éve azon dolgozik feleségével, Páldi Krisztinával, hogy kiszolgálja a vásárlókat.  

– Folyamatosan fejlesztünk, olykor hitelek és pályázatok segítségével. Bővült az üzlethelyiség, a raktárak és a parkoló területe is. Fel kellett készülnünk a multik hatásaira is, de úgy látjuk, megtartottuk forgalmunkat – mondta az ügyvezető. Hozzátette, hogy az Abc szomszédságában található ingatlant felújítják és rövid időn belül dohányboltként funkcionál majd.

– A gazdasági helyzet és a rezsiválság nem a vállalkozóknak kedvez, az élelmiszerboltoknak szinte nincs nyereségük, ennek ellenére látjuk, hogy a kitartásnak és a rengeteg munkának van eredménye – emelte ki Adamek István. Hozzátette, hogy a vállalkozásuk közel 80 embernek biztosít munkát a városban.

– Egy régi álmom vált ezzel valóra, hogy a városban Lipóti Pékséget üzemeltessünk a férjemmel – mondta Balla Virág üzletvezető. – Évekkel korábban már egyeztettem erről, akkor azonban nem nyitottak térségünk felé. Tavaly végül úgy döntöttek, hogy Nógrádban több üzletet is nyitnak, így Balassagyarmat főutcáján is várja a vásárlókat 2022 őszétől a pékség és kávézó.

Portálunknak azt is elmondta, hogy egy év távlatából a visszajelzések alapján a kávézó is népszerű lett. Információink szerint téli teraszos bővítést tervez az Art Café is, ami a város központjában a fiatalok által közkedvelt vendéglátóhely.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!