Agrárium

2023.06.24. 11:43

Emelkednek országszerte a termőföldárak, Nógrád még mindig a legolcsóbb

Tavaly 19 százalékkal kevesebb tranzakció keretében 21 százalékkal kisebb termőföld-terület cserélt gazdát, mint egy évvel korábban - írja az MTI az OTP Termőföld Értéktérképre, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) ingatlanforgalmi adatbázisára hivatkozva.

F. Z.

Az árak emelkedése továbbra is töretlen, 2022-ben 3,2 százalék volt: eszerint a 2021-es 1,932 millió forintról tavaly 1,994 millióra nőtt a termőföldek hektáronkénti ára a NAV (egyelőre nem teljes körű) adatai alapján - közölte az MTI.

A legnagyobb mértékben, 13 százalékkal Győr-Moson-Sopron vármegyében emelkedtek az árak, Csongrád-Csanád, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok és Komárom-Esztergom vármegye is 10 százalék feletti értéket mutat. Másik végletként 10 százalékos csökkenést Veszprém vármegyében tapasztaltak.

A legdrágább vármegye 2022-ben Győr-Moson-Sopron volt 2,51 millió forintos hektárárral. Ezen kívül Hajdú-Bihar, Komárom-Esztergom és Fejér lépte át a 2,4 milliós szintet. Továbbra is Nógrád a legolcsóbb vármegye, egyedül itt nem éri el az 1,5 millió forintot az átlagos hektárár - írja az MTI.

Legnagyobb mértékben az erdő- és szántóterületek drágultak tavaly, egyaránt 7,3 százalékkal. A kert-gyümölcsös kategória 1,7 százalékos áremelkedését a szőlők és gyepterületek minimális, 0,1-0,2 százalékos árnövekedése követte.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!