Évértékelés

2023.01.15. 21:30

Kihívások hálójában – szokatlan év áll Nógrád megye gazdasági szereplői mögött

Az új év kezdete remek lehetőséget kínál az elmúlt 365 nap összegzésére. Érdeklődésünkre dr. Tordai Péter, a Nógrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (NKIK) elnöke foglalta össze a kamara mögött álló esztendőt, illetve osztotta meg az új évvel kapcsolatos gondolatait.

Veres Edina

dr. Tordai Péter, a Nógrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (NKIK) elnöke

Forrás: Nool

Fotó: Hegedűs Márk

– A 2022-es év a Covid-19 világjárványból való kilábalással kezdődött. A gazdaság dinamikusan állt fel, amely szempontból hazánk kiemelkedett az európai országok közül, hiszen nálunk az átlagnál gyorsabban ment végbe e folyamat – kezdte dr. Tordai Péter, hozzátéve, hogy azonban nem élvezhettük túl sokáig ezt a nyugodt állapotot, mivel februárban kitört az orosz-ukrán háború, ami kezdetben a magyar gazdaságra nem gyakorolt közvetlen, erős hatást.

– Később, a nyár folyamán azonban már a hazai gazdasági élet szereplői is érezték a változásokat, így például az üzemanyag, illetve energiaárak emelkedésével is számolniuk kellett. Megyénkben is találhatunk olyan energiaigényes ágazatokat, amelyek már a nyár folyamán szembesültek mindezzel – fejtette ki az NKIK elnöke, aki arra is rámutatott, hogy Magyarországon e tényezők is hozzájárultak az infláció emelkedéséhez. 

dr. Tordai Péter
Fotós: Hegedűs Márk / Forrás: Nool

Dr. Tordai Péter véleménye szerint az inflációt gerjesztő tényezők között a forint gyengülését, illetve a Covid-19 pandémia utáni kereslet emelkedését, és a nagymértékű bérkiáramlást kell kiemelni. Hozzátette: az infláció hazánkban meghaladta a 20 százalékot, amely változás a gazdaság minden területén, kivétel nélkül éreztette hatását.

– Ez nem megszokott a magyar gazdasági élet szereplői számára, mivel ilyesmire az elmúlt 20-25 évben nem volt példa. A szokatlan helyzet pedig – magától értetődő következményként – magával hozta a gazdaság kiszámíthatatlanságát. Év végéhez közeledve pedig az energiaárak emelkedése, illetve decemberben az üzemanyag hatósági árának eltörlése már a lakosságot is érintette – mutatott rá dr. Tordai Péter, majd pozitív történésekről is beszámolt. 

Elmondta például, hogy a kamarai feladataikat munkatársaival a szokott mederben végezték az év során. Emellett az is örömteli hírként változásként élték meg, hogy a koronavírus-járvány után kiléphettek az online térből, így 2022-ben már személyes jelenléttel tarthatták meg az NKIK szokásos rendezvényeit.

Így például két év kihagyás után megrendezhették a nagy múlttal bíró, karácsonyra hangoló, adventi kézműves vásárt, illetve a mesterképzések lezajlását követően a közelmúltban 26 mestert avattak fel ünnepélyes keretek között a megyeházán. Szintén ezen a helyszínen mutathatták be a megyei iparkamara a NAV Nógrád Megyei Adó- és Vámigazgatóságával közös kiadványát, a TOP 50-et, amely 2021-re vonatkozóan rangsorolta a megye gazdaságának szereplőit a NAV elemzései és adatai alapján. Dr. Tordai Péter kiemelte, hogy a kiadvány segítségével valósághű képet kaphatunk a megye gazdasági helyzetéről, illetve a szűkebb hazánkban tevékenykedő cégek és vállalatok jelenleg betöltött pozíciójáról, helyzetéről. 

Ezek mellett az NKIK elnöke összegzésül elmondta, hogy az infláció váratlan megugrása miatt egy szokatlan év áll mögöttük, ennek ellenére a gazdasági szférában a pénzügyi rendszer stabil, így a hazai és megyei gazdaság is szilárd lábakon áll. Mindez arról tanúskodik, hogy a vállalkozói szektort nem viselték meg olyan súlyosan a környezetünkben zajló folyamatok hatásai, ugyanakkor mindenképpen hatást gyakoroltak rájuk, azonban ezekhez a cégek, és azok vezetői képesek voltak alkalmazkodni.

Kihívások előtt áll a gazdasági szektor
Az idei évvel kapcsolatban dr. Tordai Péter úgy fogalmazott, hogy az előttünk álló időszak mindenképpen nehezebb lesz, illetve több kihívást tartogat majd a gazdasági élet szereplőire nézve.
– Várható a kereslet szűkülése, amely tényező természetesen a vállalkozásokra is hatást fog gyakorolni – vetítette előre az NKIK elnöke, aki jó hírt is közölt, miszerint a kormány továbbra is segíteni kívánja a gazdasági szektort kedvező hitelekkel. Ehhez kínál lehetőséget a Széchenyi Kártya Program, az abban elérhető hitellel kapcsolatban pedig a korábbi évekhez hasonlóan a kamara helyi irodájában kaphatnak információt a vállalkozók.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!