Iskolapad

2023.01.17. 15:24

Felkészült pénzügyi szakemberekké nevelik diákjaikat a gyarmati technikum oktatói

Bálint-Busai Szilvia a Nógrád Megyei Szakképzési Centrum (NMSZC) Mikszáth Kálmán Technikum és Szakképző Iskolában immár 23 éve képez pénzügyi-számviteli szakembereket nappali tagozaton, míg esti tagozaton, felnőttoktatás keretében nyolc éve. Mivel a képzés jelentős változáson ment át az elmúlt években és azóta is folyamatosan fejlődik, az oktató fontosnak tartja, hogy diákjait a lehető legjobban felkészítse ezekre.

Lászlók Judit

Bálint-Busai Szilvia a Budapesti Szent István Közgazdasági Technikumban végezte középiskolai tanulmányait, ahol teljes mértékben megszerette a pedagógusi hivatást. Mivel a történelem is érdekelte, ezért az Eötvös Loránd Tudományegyetemen ezen a szakon szerzett diplomát. Eközben pedig elvégezte a mérlegképes könyvelői képzést is. Végül 23 évvel ezelőtt az NMSZC Mikszáth Kálmán Technikum és Szakképző Iskolában kapott állást. Később pedig a Pénzügyi és Számviteli Főiskolán szerzett másoddiplomát. Az intézményben a pénzügyi-számviteli ügyintéző képzésben nappali és esti tagozaton oktatja a diákokat. Ezenkívül a Pénzügyi és egyéb képzések munkaközösség vezetője, amelyhez a pénzügyi-számviteli ügyintéző, a vállalkozási-ügyviteli ügyintéző és a jövőben a logisztikai technikus képzés tartozik majd. Emellett az iskola minőségirányítási csoportvezetője is. 

Az oktató fontosnak tartja, hogy a változásokra is felkészítse a diákokat
Fotós: E.-L. Zs. / Forrás: Nool

– A pénzügyi-számviteli ügyintéző képzés a gazdálkodás és menedzsment ágazathoz tartozik – mondta Bálint-Busai Szilvia. 

– Gyakorlatilag minden vállalkozásnak szüksége van ezekre a szakemberekre. Ugyanis ők látják el a könyvelési feladatokat, a bérszámfejtést, illetve tartják a kapcsolatot az adóhatósággal, a vevőkkel, a szállítókkal, a bankkal, valamint az év végén beszámolókat készítenek a cég vagyoni helyzetéről és az adott év eredményeiről. Tulajdonképpen ezeket tanulják a hallgatók a képzés során. A szakmai vizsgán egy portfóliót is kell készíteniük magukról és az itt megszerzett szakmai tapasztalatokról, illetve arról, hogy milyen szakmai fejlődésen mentek keresztül. A tanulók többnyire kis- és közép vállalkozásoknál, valamint nagyobb cégek pénzügyi, számviteli osztályain helyezkedhetnek el – tette hozzá.

Az oktató kifejtette, hogy a közlekedés és szállítmányozás ágazathoz tartozó logisztikai technikus képzést tavaly óta esti tagozaton tanítják a kollégái az iskolában és a Pénzügyi és egyéb képzések munkaközösség felel érte. A következő tanévben már nappali tagozaton is meghirdetik. 

– A logisztikai technikust korábban logisztikai ügyintéző néven ismerték, és többnyire OKJ-s tanfolyamokon végezték el azok a szakmában dolgozó személyek, akiknek hivatalosan is szükségük volt a végzettségre. A képzési rendszer megváltozását követően lett a logisztikai technikus a hivatalos megnevezése. A képzés során az alapozó tantárgyakat tömbösített formában tanítjuk, ahol többek között a gazdasági és jogi alapismereteket sajátíthatják el a tanulók. A tömbösített oktatás nagy kihívást jelent, így itt a lemorzsolódás is gyakoribb. Ezért a kollégáim kisebb csoportokra bontva is tartanak foglalkozásokat a tanulóknak. Mivel a szakmai tantárgyakat csak a szakmában dolgozók oktathatják, ezért erre a feladatra külsős szakembereket alkalmazunk. A logisztikai technikus feladata a vállalkozásoknál az anyaggazdálkodást és a szállítmányozást intézi. Az anyagbeszerzéstől az értékesítésig átfog minden területet – fogalmazott az oktató. 

Mint mondta, esti tagozaton fél év, nappali tagozaton két év után ágazati alapvizsgát kell tenniük a diákoknak. A kihívások ellenére mindkét képzés egyre népszerűbb, sőt az államtól kapott ösztöndíj is motiválja a nappali tagozaton tanuló diákokat, akik a szakmai vizsga után egyszeri pályakezdési támogatásban is részesülnek. Mindezek mellett a képzések jó alapot adnak az egyetemi tanulmányok folytatásához, sőt a szakmai végzettség a felvételinél pluszpontot is ér. 

Az oktató végül kitért arra is, hogy a digitalizáció miatt mindkét képzés nagy változáson esett át az elmúlt években, sőt azóta dinamikusan fejlődik. Ezért fontosnak tartja, hogy a szakmai vizsga mellett ezekre a változásokra is felkészítse a diákokat. 

– Bár mindkét szakma nagy felelősséggel jár, a jövőben is biztosan szükség lesz ezekre a szakemberekre, hiszen egyelőre nem nélkülözhető az ember ezeken a területen. Fontos, hogy a képzések végén többször kerestek már meg vállalkozók, hogy tudunk-e ajánlani nálunk végzett diákot. Így a tanulók több lehetőség közül is választhatnak, hiszen rögtön vállalhatnak munkát, akár vállalkozóként is dolgozhatnak, de ehhez szakmai tapasztalatra van szükség. Ugyanakkor a végzettség után lehetőség van arra, hogy egy tanfolyam keretében ingyenes szakképesítést tanuljanak. Ilyen például a munkaerő-gazdálkodás és társadalombiztosítási ügyintéző, amelynek most már a második tanfolyamát tartjuk a felnőttképzés keretében, valamint a mérlegképes könyvelői képzés, amit márciusban indítunk el – mondta Bálint-Busai Szilvia. 

Diákjai jó eredményeket érnek el a versenyeken
Bálint-Busai Szilvia hangsúlyozta, hogy a pénzügyi-számviteli területen minden évben meghirdetik az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyt, amelyre kollégáival rendszeresen készítenek fel tanulókat. Idén is neveztek a versenyre, amelyen 2015-ben ketten is megszerezték a szakmai végzettséget, és felvételinél többletpontot kaptak. 2017-ben hat tanulójuk szerzett szakmai végzettséget, míg 2019-ben egy diákjuk a projektfeladatára a Pénzügyminisztériumtól kapott díjat. Ezenkívül több pénzügyi tudatossággal kapcsolatos versenyen is rendszeresen részt vesznek, amelyeken szintén eredményesen szerepelnek. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!