Szervíz

2022.09.14. 13:48

Harminc éve a garázsiparban – a mátraterenyei Gyurcsák család műhelye a nehéz időkben is helytállt

Az elmúlt években a pandémia berobbanása és a szomszédban dúló háború óriási nehézségek elé állította a hazai vállalkozásokat, melyek a garázsiparban tevékenykedők egy részét is változásokra sarkallták. A mátraterenyei Gyurcsák család harminc év alatt sokat tapasztalt már a piacon, ám szerintük a jövőben történetük eddigi legnagyobb kihívása előtt állnak a garázsipari vállalkozók.

Palchuber Kinga

Gyurcsák András és fia, Tamás (középen) máig működőképes vállalkozást vezet Mátraterenyén

Forrás: Nool.hu

Fotó: Hegedűs Márk

Alacsony a vállalkozási kedv Nógrád megyében 

A Központi Statisztikai Hivatal Fókuszban a megyék című kiadványának első negyedéves elemzése szerint ezer lakosra Nógrád megyében 133 regisztrált vállalkozás jutott, s bár a vállalkozási kedv emelkedni látszott, országosan továbbra is az egyik legalacsonyabb maradt. A statisztika rámutatott: március végén a 25 ezer nógrádi vállalkozás nagyobb részét – 20 ezret – önálló vállalkozóként, kisebb részét – 4,6 ezret – társas vállalkozásként regisztrálták. Az előbbiek száma egy év alatt 1,9 százalékkal, az országban egyedüliként szűkebb hazánkban csökkent.

A garázsiparban áttörést hozott a 90-es évek eleje

Bár manapság nem egyszerű biztos alapokon nyugvó és huzamosabb ideig fennálló önálló vállalkozást létrehozni, mégsem lehetetlen. A pozitív példáért pedig nem kell messzire tekintenünk, ugyanis a Salgótarjántól alig húsz kilométerre található, 1700 lélekszámú Mátraterenyén a Gyurcsák család immár harminc éve tevékenykedik aktívan a garázsipar területén. S bár ez idő alatt a sikerek mellett a nehézségekből is bőven kijutott nekik, a családi összetartás és a szakmaszeretet mindig erőt adott a folytatáshoz. 

András, a családfő Salgótarjánban dolgozott bemérősként az akkori Nógrád Volánnál – ma Volánbusz Zrt.-nél –, ahol mindenféle gépjárművön végzett fogyasztásméréseket. Huszonhét évesen – 1982-ben – megszerezte a mestervizsgáját is, hiszen főállása mellett régóta kacérkodott egy önálló vállalkozás beindításának a gondolatával a garázsipar piacán. Az autószerelő mester vállalkozói tervét a rendszerváltást követően – 1992-ben – akkor élesítette, amikor Magyarországon újonnan bevezették a zöldkártya rendszerét. 

– A zöldkártya bevezetése a garázspiac számára is új lehetőségeket nyitott meg azzal, hogy valamennyi autónak környezetvédelmi méréseken kellett átesnie. Édesapám erre alapozva a nádújfalui családi házunk garázsában vágott bele álmának megvalósításába – emlékezett vissza a kezdetekre a vállalkozó fia, Tamás, aki mindig segítette édesapja munkáját. 

Bár a családfő már három évtizeddel ezelőtt is tisztában volt azzal, hogy az önálló vállalkozással nagy fába vágta a fejszéjét, hiszen azt működőképessé tenni nem könnyű feladat. András szeme előtt azonban ott lebegett az „aki mer, az nyer” mondás, így néhány műszer – füstölésmérő a dízeles, CO-mérő a benzines járművekhez, és néhány egyéb kiegészítő – beszerzése után garázsában felkészült az autótulajdonosok dömpingjére. 

A szakszervizekben garanciát is vállalnak az elvégzett munkára
Fotós: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool.hu

Engedélyezték a járművek vizsgáztatását

A vállalkozásnak szépen lassan híre ment a megyében, ám a sikerrel együtt a terhek is nőttek a családfő vállán: döntenie kellett a főállása és a vállalkozása között. Voksát utóbbi mellett tette le, s 1994-ben már egy kisebb szerelőműhellyel is várta az ügyfeleket. Egy évvel később újabb előrelépés történt a vállalkozás életében, a gépjárművek vizsgáztatását vették célba. 

– A megyei közlekedési felügyelőség 1995 után – mivel ezelőtt csak a hatósági állomásokon végezték – engedélyezte a vállalkozók számára is az autók zárt technológiás vizsgáztatását (műszakiztatását). Nógrád megyében édesapám a nyolcadikként vállalta a vizsgáztatással járó feladatokat, ezzel a mátraterenyei műhely tanúsítványadóvá vált. A vizsgabiztosok Salgótarjánból jártak a helyszínre, hogy a forgalmit megpecsételjék – részletezte Gyurcsák Tamás. 

Hozzátette: az 1990-es évek közepén a műszaki vizsga leginkább a keleti autókat – Trabant, Wartburg, Zsiguli, Lada, Moszkvics, Barkas – érintette, minthogy a nyugatiakkal elég kevesen közlekedtek hazánkban. 

Az ezredforduló hozta a komolyabb nehézségeket

A család a 2000-es évek elején vizsgasort alakított ki a műhely mögött, mivel az új technológia szerint ekkor már saját vizsgabiztosokkal is végezhették a munkát. A vizsgabiztosi teendőket Gyurcsák András és Sipos Gábor látták el, minthogy mindketten elvégezték az ehhez szükséges képzést. Mindez azt jelentette, hogy a felügyelet szakemberei nélkül, helyben is érvényesíteni tudták a forgalmikat. Az átállás később ugyan előnyt jelentett a vállalkozás életében, azonban a kezdetekben anyagilag igencsak megterhelte a kasszát. 

Kevesen javíttattak, hitelre vásárolták az új autókat

A 2004–2006-os időszak nem várt fordulatot hozott a garázsiparban, amikor is számos új autót lehetett hitelre meg­vásárolni. 

– Előtérbe kerültek az olcsóbb nyugati járművek, melyekhez az emberek szinte nulla előleggel jutottak hozzá. A vásárlási roham negatívan érintette a garázsipari vállalkozásokat: a javítások száma visszaesett a műhelyekben, mivel az autótulajdonosok – ha kellett – inkább a márkaszervizeket keresték fel – mesélte Gyurcsák Tamás. 

Bár a hitelhullám okozta sokkból a mátraterenyei vállalkozás sikeresen kilábalt, ám 2011-ben Sipos Gábor vizsgabiztos halálával hatalmas veszteség érte a műhelyet. 

– Ezután kért fel édesapám a csatlakozásra, így bekerültem a körforgásba. Az autószerelői és a gépészmérnök-végzettségem mellett 2012-ben a vizsgabiztos-tanfolyamot is teljesítettem, azóta apa-fia kooperációban gondoskodunk a vállalkozásról. A családi bizniszben édesanyám mindvégig irodai feladatokat látott el, melyeket néhány éve a feleségem, Edina kezel – húzta alá Gyurcsák Tamás, aki édesapja elhivatottságát és szakmaszeretetét látva 2017-ben maga is elindította autószerelői vállalkozását. 

A család szerint a garázsipari vállalkozók történetük egyik legnagyobb kihívása előtt állnak
Fotós: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool.hu

Hamvaiból élesztették újjá a vállalkozást

A vállalkozás számára a 2018-as év volt a legnehezebb, ugyanis a családfő egészségi állapota jelentős romlásnak indult, nem tudott részt venni a műhely életében, s így minden teendő Tamás nyakába szakadt. A saját munkái mellett feleségével, édesanyjával és egy alkalmazottal tartotta életben a vállalkozást, de végül a megoldást az új kollégák felvételében találta meg. A csapatbővítés a szolgáltatások kiszélesítését is lehetővé tette. 

Újabb kihívások előtt áll a garázsipar a jövőben

A koronavírus-járvány a garázsipari szereplőket is kihívás elé állította, melyet a mátraterenyei vállalkozás is megtapasztalt. 

– Hiába működtek a vizsgaállomások, a műszakiztatásra vonatkozó mentesség miatt az emberek nagy része az utolsó pillanatig kivárt, s csak a feloldást követően vizsgáztatott. A sofőrök nyár közepén rohamozták meg az állomásokat, a szakembereknek pedig olykor saját teljesítőképességük határait feszegették. A munka felfokozott volt, ráadásul a vevői áradat nem jelentett extra bevételt sem a vállalkozásoknak, hiszen azt a pénzt pótolták, ami a korlátozás idején kiesett a kasszából. 

Gyurcsák Tamás hangsúlyozta: valószínűleg idén a rezsiemelkedéssel is meg kell küzdeniük, bár első tapasztalatai azt mutatják, eddig nem nőtt kirívóan az összeg, így bizakodó a jövőt érintően. Mint mondta: nagy gondot jelent az iparágban, hogy még mindig sok szerelő végez otthon, sokszor képzettség és mindenféle vállalkozói tevékenység nélkül fekete munkát. Kiemelte: az autótulajdonosok sokszor elcsábulnak, pedig számukra is előnyösebb volna egy szakszervizet felkeresni, ahol garanciát is vállalnak az elvégzett munkára. 

– A garázsipar a közeljövőben története legnagyobb kihívása előtt állhat. Nagy kérdés: hogyan reagálnak majd a sofőrök a benzinárstop feloldására, mit okoz az elektromos átállás, mennyire érinti a belsőégésű motorokat a klímaintézkedés. Ettől függetlenül mi bizakodunk, hogy a lelkiismeretes és megbízható munkavégzés legalább még harminc évig meghozza gyümölcsét – emelte ki a szakember. 

Mint azt a családi vállalkozás több évtizedes munkája is igazolja, egy Nógrád megyei kistelepülésen is lehet működőképes vállalkozást teremteni, ha azt kellő elhivatottság, szenvedély, lépéstartás, gyors reagálás, fejlesztési törekvések, stabil kapcsolatok és töretlen szakmaiság övezi. 

Megünneplik a harmincadikat

Szombaton délután ünneplik meg a műhely indulásának harmincadik évfordulóját. A Gyurcsák család programokkal készül az ügyfelei számára is jelentős alkalomból: a szervizbe látogat majd Ricsi és Tigris, a Quattro és a Hunorock együttes, a gyerekeket ugrálóvár és palacsinta várja, a bográcsokban pedig gulyást főznek a vendégek számára. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!