mézüzem

2021.10.28. 20:00

Aranylik a minőség: nemzetközi híre van a herencsényi méznek

Az Európában egyre meghatározóbbá váló magyar mézkészítés múltja, jelene és jövője egyaránt szóba került azon a bejáráson, amelyet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Nógrád megyei szervezete tartott csütörtökön, kora délután a herencsényi előállító üzemben.

Hegedűs Henrik

Forrás: NMH

Fotó: H. Cs.

A rendezvényen Wild János, a MÉZ-VILÁG Kft. tulajdonos-ügyvezetője üdvözölte a vendégeket, köztük Győrffy Balázst a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnökét, Szandai Józsefet, a szervezet megyei vezetőjét és Balla Mihály országgyűlési képviselőt.

A bejárás alatt a szakemberek részletesen beszámoltak arról, miként kerül a méz a méhészektől a fogyasztókig. A termelőkkel rendszeres kapcsolatban álló felvásárlók többlépcsős ellenőrzést végeznek az alapanyagokon, és a helyszínen készült mintákat eljuttatják a feldolgozóüzemekbe, ahol azt a megfelelő eszközökkel, a legmodernebb eljárásokkal minősítik.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Nógrád megyei szervezete a herencsényi előállító üzembe szervezett bejárást
Fotó: H. Cs. / NMH

Wild János hozzátette, figyelnek arra, hogy a legtökéletesebb eljárásokat alkalmazzák, hiszen a Herencsényben készült mézek döntő százaléka külföldi felhasználásra megy, többek között a tengereken túlra, így Japánba. A gyártórészlegen tett szemle során az érdeklődők előtt kirajzolódtak az egyes munkafolyamatok, az előkészítésen, a tároláson át egészen a lecsapolás tevékenységéig és a leszállításig.

A tulajdonos hangsúlyozta, éves szinten mintegy 2,5–3 ezer tonna mézet állítanak elő, és hasonló felszereltséggel rajtuk kívül hazánkban legfeljebb négy-öt üzem dicsekedhet. Elvi kérdés számukra, hogy a kizárólagosan hazai termelőtől származó alapanyaghoz az előállítás során nem tehetnek import adalékot, hiszen a magyar méz az egész világon bajnok színvonalú, ugyanakkor az egyre terjedő hamisítással szemben a lehető legkomolyabb mértékben fellépnek.

Éves szinten mintegy 2,5–3 ezer tonna mézet állítanak elő
Fotó: H. Cs. / NMH

Győrffy Balázs kijelentette, az egész magyar mezőgazdaság egyik húzóágazata a mézkészítés. Az eddigi jó hírt és színvonalat, amit kivívtunk magunknak, továbbra is tartani és öregbíteni kell, amiben a teljes méhésztársadalom partner. A NAK figyelmet fordít arra, hogy a kül- és belföldi mézpiacot minél inkább kitágítsa a feldolgozók előtt, elősegítve a technológiai fejlesztéseket, ami a nívó növelésének egyik fontos kulcsa.

Balla Mihály kiemelte, öröm számára, hogy a nyugat-nógrádi mezőgazdasági feldolgozóipar fejlődését olyan, a huszonegyedik század követelményének megfelelő, nemzetközileg elismert termelőegységek szolgálják, mint amilyen a herencsényi mézüzem is.

Előtérbe került a mézfogyasztás

Aligha kell ecsetelni, egészségügyi szempontból mennyire hasznos az embernek a folyamatos mézfogyasztás. A magyar méhészek természetes törekvése, hogy a termésük egyre nagyobb hányada jusson el a családok asztalaira és kamráinak polcaira. A lakosság körében folyamatosak az ezt a célt szolgáló kampányok, amelyekhez a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szakmai és anyagi segítséget egyaránt nyújtott az Országos Magyar Méhészeti Egyesület számára. A termelők például rendszeresen járják az oktatási intézményeket, a legfiatalabb nemzedékek körében népszerűsítve, hogy a minőségi méz a reggeli kenyérre kenve mennyire tápláló és milyen mértékben erősíti az immunrendszert, megvédve a betegségektől.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!