Függőség

2023.12.29. 08:15

Őszintén vallott az alkoholizmusról egy nógrádi beteg

Népességarányosan hazánk élen jár az alkoholizmusban világszerte, olyan nemzeteket megelőzve, mint a britek, a csehek, a németek vagy éppen a hírhedten nagy ivó oroszok. Az ivás komoly és súlyos következményekkel járó függőség, mely sajnos Nógrád-szerte is nagy számban szedi az áldozatait.

Nool.hu

Fel kell ismerni: nem tudok úgy inni, mint más „normális” ember, tehetetlen vagyok az alkohollal szemben... Képünk illusztráció.

Forrás: Shutterstock

Az alkoholizmus a „kelet-európai virtus” részeként épül be a magyar hétköznapokba a századok folyamán, 2013-ban pedig a pálinka hivatalosan is a kulturális örökségünk részévé vált, sokak szerint ezzel kitolva a lakosság toleranciáját az italozással kapcsolatos hozzáállásban.

Az alkoholizmus mérésre szolgáló különböző statisztikai adatok összesége mégsem ad igazán pontos látképet az ország helyzetéről, azon belül is Nógrád vármegyéről. Egy 2019-es felmérés szerint a nógrádi fiatalok – a 11. évfolyamon tanulók – ötven százalékának közvetlen környezetében rendszeresen fogyasztanak alkoholt. Mindeközben az alkoholos májbetegség okozta halálozás a férfiaknál 20 százalékkal az országos adat felett van megyénkben. 

Az alkoholizmus visszaszorítására tett válaszlépésként az Anonim Alkoholisták (AA) gyűlése szinte minden nagyobb városban megtalálható. Salgótarjánban is rendszeresen tartanak találkozókat az anonim alkoholisták. A foglalkozásról és az alkoholbetegségről a helyi csoport egyik tagját kérdeztük, a csoport szellemiségéhez híven név nélkül. 

– Mi a civil szakmája? Van bármi összefüggés a hivatása és a csoportvezetése között? 
– Tanár, magyar-történelem szakos. Az AA csoportnak egyszerű tagja vagyok, és nem vezetője.

– Mi vezette arra a döntésre, hogy egy anonim alkoholisták csoport tagja legyen?
– Az, hogy segítséget kérjek, és elfogadjam a csoport segítségét. Nincsenek igazgatók, pénzügyesek, személyzetisek stb. Csak szolgálat és szolgálattevők. A tagság egyetlen feltétele az ivással való felhagyás vágya.

– Ön is küzd alkoholbetegséggel? 
– Köszönöm, hogy az alkoholizmust betegségnek nevezi, mert valóban az. Magyarországon ez még nem köztudott. Az alkoholizmus betegség. Kialakulása után a beteg a szer hatására elveszíti józan döntési képességét. Ez a betegség gyógyíthatatlan. Még nem ismert a világon egyetlen gyógyult alkoholista sem. Ez a betegség progresszív. Ez a betegség halálos. Persze, a halál oka lehet más, de az alapbetegség, az alkoholizmus következménye. Igen, küzdök az alkoholbetegséggel. Tudom, hogy ez a betegségem gyógyíthatatlan, de kezelni tudom az AA ajánlása szerint. Erre való az AA 12 lépése. 

– Milyen módon segíti a csoporttagokat az önismeret, abban, hogy a gyűlésen részt vevők kilábalhassanak az alkoholizmusból elinduljanak a józanság útján?
– Az AA 12 lépéses programja az őszinteségre épül. Ha őszintén beismertem, hogy nem tudok úgy inni, mint más „normális” ember, hogy tehetetlen vagyok az alkohollal szemben, hogy már nem én, hanem az alkohol irányítja az életem, akkor eldönthetem, mit akarok kezdeni ezzel a helyzettel. Eldönthetem: továbbra is másokat okolok a bajaimért, vagy hajlandó vagyok szembenézni önmagammal, és elindulni a változás útján. Ez a tudatos életszemléletet jelenti.

– Mi volt az egyik legmeghatározóbb pillanata a csoportban, ahol látta, hogy a segítségnyújtásuknak valóban hatása van?
– Sok ilyen pillanat van. Amikor látjuk, hogy egy fiatalember mindent elveszített, családot, állást, egészséget, majdnem az életet is, és az AA csoportban történő józanodása során újra tudta építeni az életét. Visszakapta a gyermekeit, lett új állása, új, boldog párkapcsolata. A teljes tagadás, a nihilizmus, a mélypont helyett céltudatos, új élet, a lelki béke.

– Milyen gyakorisággal tartanak gyűlést?
– A salgótarjáni AA csoport hetente egyszer tart gyűlést.

– Milyen tanácsokat adna azoknak, akik szeretnének kigyógyulni az alkoholizmusból? Mi az első lépés ezen az úton? 
– Az AA első lépése, hogy beismertük: tehetetlenek vagyunk az alkohollal szemben, hogy életünk irányíthatatlanná vált. Az Anonim Alkoholisták öt ajánlása: ne igyál, járj gyűlésekre, legyen szponzorod, dolgozz a lépéseken, vállalj szolgálatot!

A szerző: Havas Szonja

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!