Növénygondozás

2023.11.13. 08:04

Nógrádi kertészkedők, figyelem: téliesítsük a pampafüvet!

A pampafű megfelelő teleltetése kulcsfontosságú feladat. Csak a megfelelően „elcsomagolt” növény garantálja azt, hogy jövőre is a kertünk, a házunk előtti utcaszakasz szemet gyönyörködtető, egzotikus dísze lesz majd.

Nool.hu

A pampafű és más díszfüvek kertünk díszei lehetnek az egész év során

Forrás: Shutterstock

A pampafű – és más díszfűfajok − őszi gondozására idén kicsit több időt hagyott a természet. Jellemzően már októberben elkezdhetjük ugyanis felkészíteni a télre ezeket a kerti növényeket, most azonban a kedvező időjárás miatt még akkor sem késtünk el, ha az előttünk álló hétvégén szánjuk rá magunkat a feladatra.

A témával foglalkozó cikkében a Lakáskultúra.hu emlékeztet, hogy a pampafű hatalmas termetű, télálló, sűrűn leveles, bokros tövű, virágos díszfű. Zöld színű szálas levelei 1-2 méter hosszúak, a virágzati szárak másfél-két méter magasak. Bolyhos fehér virágai szeptember és október hónapokban nyílnak, többek között ezért is slágernövény az őszi szezonban. Óriási méreteivel, különleges virágával gyönyörűen feldobja az őszi kerteket a pampafű.

Az otthon- és kertszépítési témákkal foglalkozó portál szerzője kiemeli, hogy bár a növény nyáron bő vízellátást kíván, a hidegebb hónapokban a sok csapadék kifejezetten káros lehet számára. A bokros pampafüvet ezekben a hetekben ajánlatos egy madzaggal szorosan összekötni, így a hó és fagyos csapadék nem ragad a gyökerek közé télen. Tövét decembertől érdemes betakarni.

A pampafű metszésének ideje egyébként majd csak tavasszal jön el. Ekkor a növényt a földtől nagyjából 20 centire kell elvágni. A pampafű levelei örökzöldek, barázdáltak, keskenyek, ívesen kihajlók és nagyon éles szélűek, ezért gyerekektől távol eső helyekre ültessük el – tanácsolja a Lakáskultúra szakértője. Hozzáteszi: a pampafű tőosztással szaporítható, ültetés után pedig szinte semmilyen különleges gondozást nem igényel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!