Hangulat

2023.10.11. 14:20

Csodás a nógrádi indiánnyár, de az őszi depresszió itt is gondot okozhat

A „vénasszonyok nyara” nagyon sokunknak az egyik legkedvesebb időszak az évben. A neve eredete az idős asszonyok szokásából fakad, akik az őszi hideg reggelek beköszönte után előszeretettel ültek ki napközben a ház előtti padra, hogy ott élvezzék a kellemesen melengető napsugarakat. De mi történik, ha vége az indiánnyárnak, eltűnnek a napsugarak, a helyüket pedig átveszik a nehéz gomolyfelhők?

Nool.hu

Ősszel is irány a szabad! Képünk illusztráció.

Forrás: Shutterstock

A D-vitamin hiánya – aminek forrása az ősz beálltával megfeleződik – nem csak a fizikális egészségünkre van hatással, hanem a mentálisra is. Bár Salgótarján földrajzi elhelyezkedéséből és gyönyörű környezeti adottságaiból fakadóan színpompás ősszel kecsegtet minden évben, a színes falevelek látványa, a hangulat csak időszakosan kárpótol minket a napsugarak hiánya miatt. Mit tehetnünk annak érdekében, hogy ne legyen úrrá rajtunk az őszi depresszió?

D-vitamin, azaz a napfényvitamin

A D-vitamint nem csak a napból nyerheti ki a szervezünk: bár 80 százaléka innen eredeztethető, a fennmaradó 20 százalékot a helyes táplálkozás segítségével kiegészíthetjük. Ez az étrend a tejtermékek és halak fogyasztásával, de még a 100 százalékos narancslével is kivitelezhető.

D-vitamint tabletta formájában is szedhetünk.  Érdemes a háziorvosunktól receptre történő felírását kérni, így több ezer forintot is spórolhatunk.  

Testmozgás a szabadban

Tudjuk régóta, hogy a futás és más mozgásformák felelősek az úgynevezett endorfin termeléséért. A mozgás következményeképpen felfrissülünk, sikerélménnyel, pozitív érzéssel, önbizalommal tölt el bennünket. Ha a futásra nem is állunk még készen, egy jó nagy séta hasonló élményt fog biztosítani. Szinte minden okostelefonban megtalálható a lépésszámláló funkció, de ennek hiányában is élvezhetjük a csípős őszi gyaloglást. Tűzzünk ki minden napra egy bizonyos elérendő távolságot. Egy idő után már nem a kényszer fogja motiválni a napi sétánkat, hanem a szerveztünk fogja igényelni.

Fontos megérteni, hogy mindenki egyedi, így más és más módszerek működhetnek az őszi depresszió és lehangoltság elleni küzdelemben. Ne legyünk egyedül, ne „kuckózzunk be” idejekorán, és ne hagyjuk, hogy a csípősebb időjárás kedvünket szegje a programszervezésekor. Salgótarján ősszel is megannyi színes és izgalmas programmal kedveskedik lakóinak. 

Szerző: Havas Szonja

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!